OGROMAN KONVOJ WAGNEROVACA NA PUTU KA BJELORUSIJI: Dio stanovništva uplašen, šta se dešava sa Prigožinom, gdje je?! (VIDEO)

Strani mediji su dobili dozvolu od Lukašenka da snime sporna mjesta

  • Svijet

  • 09. Jul. 2023  

  • 0

Misterija iza oružane pobune plaćeničke grupe 23. juna u Rusiji, koja se okončala jednako brzo kako je i počela, samo se produbljuje.

Šef Wagnera nije viđen u javnosti od 24. juna otkako je bjeloruskim sporazumom, koji je ispregovarao predsjednik Aleksandar Lukašenko, dogovorio amnestiju u zamenu za egzil za sebe i svoje borce (koji također mogu da se priključe ruskoj vojsci).

Lukašenko se od tada distancirao od svog dvodecenijskog prijatelja. Rekao je da ni Prigožin ni njegovi wagnerovci nisu u Bjelorusiji i da nije jasno da li će ikada da se tu presele.

Gdje je Prigožin?

Gdje je Prigožin, to također nije jasno, nakon pobune za koju su mnogi smatrali da mu je "iscrtala metu na leđima". On je sletio u Bjelorusiju 24. juna, a izvještaji sugerišu da je putovao u Rusiju i nazad da prikupi arsenal oružja.

"On je u Sankt Peterburgu. Ili je možda jutros otputovao u Moskvu ili negde drugdje", rekao je Lukašenko CNN-u, dodajući da se on trenutno ne nalazi na teritoriji Bjelorusije.

Ruska policija je u međuvremenu izvršila je raciju na Prigožinovom imanju u Sankt Peterburgu, tokom koje su nađeni "bizarni predmeti".

Dok o Prigožinu nema ni glasa, dvije sedmice nakon pobune Wagnera sudbina njegovih plaćenika ostaje neizvjesna, baš kao i svrha nove baze koja je podignuta zbog njih. Krajem juna je objavljeno da su u Bjelorusiji počeli da se na mjestu napuštene vojne baze prave kampovi za wagnerovce, a da se jedan od njih nalazi kod grada Osipoviči na 200 km od Ukrajine i zauzima površinu od čak 24.000 metara kvadratnih.

Kamp "Osipoviči"

Procjene govore da će između 5.000-8.000 wagnerovaca biti smješteno u kampu koji broji oko 298 šatora sa po 30 mjesta.

U međuvremenu su se pojavile prve fotografije kampa "Osipoviči" na kojima se vide šatori za ruske plaćenike, nakon što su u petak bjeloruski zvaničnici dozvolili stranim novinarima da obiđu praznu lokaciju i ukažu da tu niti u blizini nema wagnerovaca.

"New York Times" piše da se ova "veoma neoubičajena predstava otvorenosti" samo nadodaje na mnoga neodgovorena pitanja u vezi pobune i perioda nakon nje.

"Nemamo šta da krijemo. Niko iz Wagnera nije došao ovdje", rekao je general major Leonid Kasinski, pomoćnik bjeloruskog ministra odbrane koji je vodio reportere po bazi.

Veliki konvoj Wagnera na granici

Sudeći po snimcima sa društvenih mreža većina plaćenika je odlučila da ode u Belorusiju. Tokom vikenda sa granice Rusije i Bjelorusije stigli su snimci velikog konvoja wagnerovaca.

Prvi izvještaji navode da je prva grupa plaćenika stigla u Bjelorusiju i da "uveliko uvježbavaju tenkovske manevre", kao i to da se očekuje izgradnja još jednog kampa u blizini Baranoviča, u zapadnom dijelu Belorusije.

Dok su neki sada zabrinuti da bi Prigožin mogao da predvodi napad na Kijev iz Belorusije, general Kasinski je bio oprezan u vezi svrhe kampa. Rekao je da će se on koristiti za vojnu vježbu u septembru i insistirao da su šatori podignuti tako brzo u okviru vježbe brze izgradnje kampa. On je novinarima u obilasku – kako piše "New York Times", "gotovo namigujući" – rekao da bi baza mogla da bude preporučena kao jedno od mjesta na kojem bi mogli da se smjeste Wagnerovci.

"S obzirom na to da je baza spremna… mogli bi da je ponude njima", rekao je Kasinski, dodajući da će finalna odluka o mjestu stacioniranja biti "na Wagneru i njegovim komandantima".

"Lukašenko u važnoj ulozi"

"Times" navodi da Lukašenko očigledno uživa u tome da izigrava važnu međunarodnu figuru, uključenu u diplomatiju i politiku moći. Ali, nije jasno zašto je njegova vlada, koja je neprijateljski nastrojena prema medijima koje ne kontroliše, pozvala strane novinare u obilazak mjesta koje je obično zabranjeno za njih.

Nije jasno ni zašto je nekoliko dana nakon što je ponudila privremenu dobrodošlicu Bjelorusija željela da javno prikaže odsustvo svojih "gostiju", navodi list. Nakon što je istakao svoju ulogu u okončanju krize, Lukašenko je jasno stavio do znanja ko je tu glavni.

"Glavno pitanje gdje će Wagner biti raspoređen i šta će raditi – to ne zavisi od mene, već od ruskog rukovodstva", rekao je on u četvrtak, kad je više puta oslovio ruskog predsjednika Vladimira Putina kao "velikog brata".

Nejasna sudbina Wagnera možda ide nekome u prilog. Novinar Igor Iljaš rekao je da je "stvaranje osjećaja neizvjesnosti korisno i za Lukašenka, i za Putina i za Prigožina".

"Za Putina je korisno jer skreće pažnju Ukrajine i NATO-a sa Rusije na Belorusiju. Za Lukašenka je korisno jer ga prikazuje kao nešto više od Putinovog vazala. A što se tiče Prigožina, ostavlja otvorenu mogućnost da se Wagner ne ugasi", rekao je on.

Prisluškivali ih Nijemci

U međuvremenu je "Politico" objavio da je njemačka obavještajna služba BND prisluškivala dok je Prigožin pregovarao sa Lukašenkom u ime Putina da zaustavi njegov "marš za pravdu" ka Moskvi.

Pozivajući se na istragu njemačkih emitera NDR i WDR,list navodi da je BND znala više o Wagnerovim diskusijama nego što je prvi put objavljeno, uključujući posredničku Lukašenkovu ulogu. Kancelar Olaf Scholz rekao je u intervjuu prošle nedjelje da BND "nije znala unaprijed" za pobunu.

Ali, novi izvještaj dovodi u pitanje ovu njegovu izjavu. Prema izvještajima, BND je primila obavještajne podatke o mogućoj pobuni u Rusiji na čelu sa šefom Wagnera nedjelju dana prije nego što se to i dogodilo, ali da nije obavestila Scholzovu kancelariju jer nisu mogli da potvrde informaciju, navodi "Politico".

alt

Olaf Scholz

Stanovnici u strahu od dolaska wagnerovaca?

Dok sa granice stižu snimci konvoja, u gradu Osipoviči blizu kampa mnogi žitelji su zabrinuti zbog dolaska plaćenika koji su sem Ukrajine aktivni širom svijeta, naročito u Africi. SAD optužuju Wagner da eksploatiše prirodne resurse Malija, Centralnoafričke Republike i drugde da finansiraju rat u Ukrajini, te da imaju aktivnu ulogu u Sudanu gdje je u toku građanski rat.

"Oni su plaćene ubice. Zašto bih bio srećan što su ovdje? Odbrana zemlje je jedna stvar ali napad na drugu zemlju je za osudu", rekao je "Tajmsu" 69-godišnji Mihail.

"Uplašena sam. Želim mir, da moja djeca rastu. To je sve što imam da kažem", rekla je neimenovana žena AFP-u.

Ali, nisu svi u strahu.

"Nisam zabrinuta. Ako to treba da se uradi, onda to treba", rekla je vaspitačica Jelena Vinglinskaja (45), dodajući da bi prisustvo Wagnera u Bjelorusiji moglo da bude "još jedan način zaštite stanovništva".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...