SLUČAJ IZ LUKAVCA OGOLIO SVE DO KRAJA: Posljednji slučajevi vršnjačkog nasilja i pucnjevi iz vatrenog oružja na površinu izvukli…

Kontaktirana je i Osnovna školu Prokosovići kako bi provjerili šta je poduzeto do sada.

  • Društvo

  • 26. Jun. 2023  

  • 0

Posljednji slučajevi vršnjačkog nasilja i pucanja iz vatrenog oružja u Lukavcu na površinu su izvukli sve nedostatke sistema. Ekipa BHRT-a je istražila kako teku istrage, ko treba snositi najveću odgovornost i šta dalje nakon nemilih događaja?

Nakon prijave slučaja vršnjačkog nasilja u Lukavcu krajem maja, koji je izazvao buru u javnosti, još nema konkretnih informacija o epilogu. Majka djevojčice koja je duže vrijeme bila izložena vršnjačkom nasilju, a čemu svjedoče i prijeteće poruke i pogrdne riječi vršnjaka iz razreda, navodi da je još niko nije kontaktirao.

"Ne znamo ništa što se tiče događaja o mom djetetu. Djevojčica ide na tretmane kod psihologa, kao i njen brat koji je pohađao istu školu", kazala je ona.

Kontaktirana je i Osnovna školu Prokosovići kako bi provjerili šta je poduzeto do sada. Između ostalog navode:

"Škola je postupila u skladu sa Pravilnikom o povredama discipline i postupkom za utvrđivanje disciplinske odgovornosti učenika, te u skladu sa protokolom o prevenciji međuvršnjačkog nasilja."

Konkretnih odgovora nema iako su upoznate sve relevantne institucije. Ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović kaže da Ministarstvo završava proceduru razmatranja da li je škola postupila zakonski.

Samo 15-ak dana nakon ovog događaja, u istoj općini uslijedio je i onaj sa teškim posljedicama, kada je bivši učenik u školi Lukavac Grad ranio nastavnika.

Godinama upućivane prijave protiv dječaka zbog prijetnji i devijantnog ponašanja nisu pile vodu. Na pitanja šta je nadležni Centar poduzimao u oba slučaja, dobijamo odgovor:

"Imajući u vidu povećan obim posla, trenutno nismo u mogućnosti komunicirati sa medijima. Što se tiče postupanja Centra u konkretnim slučajevima, smatramo da smo poduzeli sve mjere iz naše nadležnosti, o čemu će konačnu ocjenu dati nadležna tijela koja provode istragu."

Dok se godinama vode borbe i prepucavanja oko vlasti, dolaskom novih vlada smjenjuju i direktori škola, na najvažnijem polju – zaštiti djece, sistem je zakazao. Nedostaci socijalnih radnika, stručnjaka u školama, psihijatrijske bolnice za maloljetnike, do sada nijednu vlast nisu mnogo zabrinjavali.

Stručnjaci apeluju i na roditelje, staratelje, nastavno osoblje, predstavnike svih relevantnih institucija: Reagujte na vrijeme! 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...