TESTIRALI PRAGMATIČNI NIJEMCI: U ovim situacijama automobil troši znatno više goriva kada je uključen klima-uređaj…

Takav način rada je mnogo bolji nego da sami određujete snagu puhanja klima-uređaja.

  • Auto

  • 26. Jun. 2023  

  • 0

O klima-uređajima u automobilima i njihovom utjecaju na potrošnju goriva zna se dosta, a sad je mjerenja proveo i Njemački autoklub (ADAC).

Zahvaljujući modernim kompresorima klima-uređaja, utjecaj na potrošnju goriva i dodatne troškove polako pada. Test je pokazao prosječnu dodatnu potrošnju od 10 do 15 posto.

Veliki utjecaj na potrošnju goriva ima i područje na kojem vozite automobil. U gradu je povećana potrošnja oko 20 posto, na otvorenim cestama (prosječna brzina oko 100 km/h) potrošnja raste oko šest posto, a kada automobil radi u leru potrošnja raste za velikih 70 posto.


Za nižu potrošnju goriva sistem mora regulirati unutarnju temperaturu što je neovisnije moguće, u načinu rada Auto, ako imate automatski klima-uređaj). Takav način rada je mnogo bolji nego da sami određujete snagu puhanja klima-uređaja.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...