APOKALIPTIČNI PRIZORI S LICA MJESTA: Više od 70 tornada poharalo zemlju, kuće sravnjene sa zemljom...

Predviđa se da će se ovaj meteorološki fenomen nastaviti i u subotu u ovoj ogromnoj regiji poljoprivrednih ravnica.

  • Šareni svijet

  • 27. Apr. 2024  27. Apr. 2024

  • 0

Desetine tornada pogodili su centralni dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, javlja AFP.

Američka meteorološka služba (NWS) zabilježila je u petak više od 70 tornada diljem zemlje, većina njih oko grada Omahe, Nebraske i blizu Iowe. Rezultat su deseci uništenih zgrada i domova, pokidani dalekovodi i vozovi iskočili iz tračnica. U Elkhornu, predgrađu Omahe, slike pokazuju sravnjene kuće, odnesene krovove i ogoljelo drveće. 

"Spasioci nastavljaju provjeravati pogođene kuće i pružaju pomoć svim ozlijeđenima", napisala je policija Omahe na X.

Južnije, u blizini grada Lincolna, tornado je pogodio industrijski kompleks. Otprilike 70 ljudi koji su bili ondje kada se zgrada urušila evakuirano je, no troje ih je ozlijeđeno, ali nisu u životnoj opasnosti, rekle su vlasti okruga Lancaster na konferenciji za novinare.

NWS, koji je u petak objavio brojna upozorenja o tornadu u nekoliko država u centralnom dijelu Sjedinjenih Država, predviđa da će se ovaj meteorološki fenomen nastaviti i u subotu u ovoj ogromnoj regiji poljoprivrednih ravnica, uključujući i Teksas.

Tornada, vremenski fenomen koji je koliko impresivan toliko i teško predvidiv, relativno je čest u Sjedinjenim Državama, osobito u središnjim i južnim dijelovima zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...