MILORAD DODIK (NE)ODLUČNO: "Nećemo dozvoliti da Ustavni sud BiH donosi odluke bez Srba"

“Samo naivni mogu da misle da povlačimo ishitrene poteze. BiH se mora vratiti Dejtonu”, poručio je Dodik.

  • Politika

  • 26. Jun. 2023  

  • 2

"Prekid izvršenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske sutrašnjom odlukom NSRS je nešto za šta se zalažem i čemu težim", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.

“To može da traje mjesec dana, godinu, a može i trajno. Ukoliko pokušaju da učine nešto nakon toga, mi ćemo slijedom tih stvari ići dalje”, naveo je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska adekvatno odgovoriti.

“Samo naivni mogu da misle da povlačimo ishitrene poteze. BiH se mora vratiti Dejtonu”, poručio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska ima i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Iz njega izbacuju trojicu sudija Ustavnog suda koji su stranci. Republika Srpska bira trojicu, FBiH još šest. Imaće ukupno devet. Zakon će propisati da kvorum mora da podrazumijevaju učešće svih. U odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata i Bošnjaka kako bi ona bila validna”, istakao je Dodik, komentarišući posljednje odluke Ustavnog suda, ali i najavu NSRS koja će raspravljati o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

Dodik je poručio da ako ne bude toga, preglasavanjem sve gubi bilo kakav smisao.

“Da li je potrebno da nas preglasavaju “muslimani” (Dodik tako naziva Bošnjake koji su ustavna kategorija) i stranci, ili sutra “muslimani” i Hrvati. Mi ne želimo da budemo dio te priče”, rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...