PAPRIKA OBOLJELA, TOTALNA ŠTETA NA KROMPIRU: Nakon poplava prijeti nam novi rast cijena…

Uložiš, radiš, obradiš i preko noći to ti sve odnese ili suša ili poplava.

  • Društvo

  • 27. Jun. 2023  

  • 0

Juni je, sjetva još nije završena, a ono što je zasijano trune u zemlji od viška vlage. Obilne padavine koje su pogodile našu zemlju prouzrokovale su veliku štetu poljoprivrednicima koji pozivaju vlasti da im pomognu. Dodatni rast cijena u ovakvoj situaciji će, u suprotnom, biti logičan slijed.

Uložiš, radiš, obradiš i preko noći to ti sve odnese ili suša ili poplava.

Nije se bez razloga u narodu govorilo da je posao poljoprivrednika najrizičniji i tvornica pod otvorenim nebom. Šefiku Dediću iz Bihaća protekli mjesec je poplavljeno gotovo 20 hektara zemlje, zemlje koju je založio kako bi kupio traktor, a sve ono što je radio uništeno je preko noći. Kredit ide, banka ne pita.

-Papriku svako tri-četiri dana odeš, pregledaš i na kraju oboljela. Totalna šteta na krompiru koji se prostire na 20 dunuma je totalna, bit će i 50-postotne štete na 10 dunuma, a na žitima šta će izaći na kraju i šta će biti, niko ne zna.

U Unsko-sanskom kantonu je, prema riječima resornog ministra, upitna i proizvodnja maline. Otkupljivači proizvođačima ne žele platiti više od dvije i po do tri marke po kilogramu. Zbog toga mnogi odustaju, kaže poljoprivrednik Šefik Dedić.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...