ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OŠTRO REAGOVAO: "Pozivam Trojku da odmah pristupi pregovorima o novoj većini na državnom nivou"

Čini se da Dodik ovim potezima želi obnoviti čvrsti savez sa Čovićem i ojačati svez sa nekim Bošnjacima čija je politika išla na ruku modelu Ciprizacije.

  • Politika

  • 28. Jun. 2023  

  • 2

Zastupnik u Parlamentarnoj skupšini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović (SDA) pozvao je Trojku da izađe iz koalicije sa SNSD-om i spriječe RS da dođe do sredstava iz EU.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH je ključni trenutak da Trojka izađe iz koalicije sa SNSD-om i spriječe RS da dođe do sredstava iz EU. Ukoliko Trojka to odmah ne uradi, onda je ona saučesnik u ovim procesima.

Podsjećam na izjavu Borenovića o tome da je bilo moguće formirati državnu vlast bez SNSD-a i pozivam ključne igrače u ovom trenutku – Trojku, da odmah pristupi pregovorima o novoj većini na državnom nivou.

Dodikov potez odnosno potez NSRS je jasno označavanje EU kao finansijera rušenja Ustavnog suda BiH i zato EU mora povući svoju odluku o ukidanju suspenzije finansiranja RS.

Podsjećam na nedavnu izjavu Alicie Kearns, članice britanskog parlamenta iz Konzervativne partije koja je upitala šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera "zašto je EU ukinula suspenziju finansiranja za secesionistu i Putinovog navijača Dodika?" i to na isti dan kad je Putin Dodiku dodijelio orden:

"I ironija je da se to uradi onog dana kada je Putin dao Dodiku orden Aleksandra Nevskog", rekla je Kearns.

Danas bi premijer Kosova Albin Kurti mogao da se javno zahvali Dodiku i SNSD-u što su u Banjoj Luci razgolitili ciljeve i scenarije za ZSO na Kosovu. Albin Kurti sada ima puno pravo pozvati se na ulogu Beograda u Dodikovom scenariju rušenja Ustavnog suda i zaustaviti sve procese na Kosovu. Dodik je odlukom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH uspio srušiti Briselski sporazum između Srbije i Kosova primjerom kako funkcionišu zajednice Srba van Srbije kad dobiju pravo na naziv 'srpska' u bilo kojoj formi vlasti.

Kurti ima šansu izbrisati 'srpsko' iz naziva Zajednice, a Trojka ima puno pravo tražiti od visokog predstavnika da ukine naziv Srpska iz naziva entiteta RS.

Pozivam predstavnike međunarodne zajednice da prihvate činjenicu da je ovim srušen Berlinski proces i Open Balkan i da Vučić sada želi uvesti u igru Jelenu Trivić kako bi sakrio ulogu Srbije, što bi u ovom trenutku bilo previše providno i naivno.

Vrijeme je za protunapad i konferenciju Bošnjaka, Albanaca sa Kosova i Sj. Makedonije te Crnogoraca na kojoj bi se ispostavili zahtjevi za formiranje Nesrpskih zona u Srbiji te tražila međunarodna zaštita BiH, Crne Gore, Sj. Makedonije i Kosova od velikosprske ekspazionističko-secesionističke politike.

Čini se da Dodik ovim potezima želi obnoviti čvrsti savez sa Čovićem i ojačati svez sa nekim Bošnjacima čija je politika išla na ruku modelu Ciprizacije.

Iz ambasade SAD ne misle kao Knežević ali će po svemu sudeći ostati na retoričkoj osudi i ponavljati da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i bla, bla, bla... Čuvat će Vučića i svoju propalu politiku na Zapadnom Balkanu kako ne bi propale i neke karijere u State Departmentu.

A Dodik ovakvim ponašanjem u BiH direktno ruši mogućnost za bilo kakav dogovor Kurtija sa Vučićem u vezi Kosova jer ko bi sa trunom mozga pristao na bilo kakvu teritorijalnu jedinicu koja se zove srpskom kad vidi kako Dodik bahato pokazuje svoje šovinističke izlive igrajući se sa čitavim mirovnim sporazumom i ponižava i svjedoke tog dokumenta koji se opet pretvaraju da genocidna tvorevina zvana RS i srpski svijet nije eksplodirao. Tako bi se pretvarali kada bi i ZSO metastazirala i to svi na Kosovu i na Zapadnom Balkanu vide. Osim Escobara i njegovog šefa.

Dodik pokazuje da kod njega, Vučića i Putina ne prolazi ni plan da Srbija bez promjene granica ostvari dominaciju nad BiH, njih interesuje samo teritorija i tuđe hidroelektrane, rafinerije nafte, žitnice, međunarodne i pitkom vodom bogate rijeke, kao što je ruske oligarhe interesovala ukrajinska zemlja i njeni resursi. Razlike nema samo što zapad sa jednima ratuje u Ukrajini preko Ukrajinaca, a druge pušta da divljaju po regionu donoseći nesreću, bijedu, razbojništvo i totalni mrak."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...