KUHA U HERCEGOVINI: SDA u velikim problemima, HRS odlučuje o uspostavi vlasti –„Moraju nas fascinirati…“

Iz HDZ-a BiH najavljuju kako će cijeli proces biti završen najkasnije do 15. jula.

  • Vijesti

  • 29. Jun. 2023  

  • 1

Još uvijek se čeka formiranje nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon što nije dogovorena nova većina u Skupštini. Iz HDZ-a BiH najavljuju kako će cijeli proces biti završen najkasnije do 15. jula.

Iz stranaka Naroda i pravde i Hrvatske republikanske stranke koje bi mogle biti dio nove većine, nisu optimistični.

Vlade i dalje nema, jer se do potrebnih 20 ruku u Skupštini HNK još uvijek nije stiglo. No, razgovara se. Sve stranke koje imaju zastupnike u Skupštini mogle bi biti dio nove većine, ali isto tako sve bi mogle završiti u opoziciji, osim HDZ-a BiH, bez kojih se ne može napraviti vlada. A koji će bošnjački blok ovu stranku odabrati kao partnera ovisi o pregovorima s hrvatskim strankama HDZ-om 1990 i HRS-om, koje mogu ući u kombinaciju u slučaju formiranja vlade sa strankama Trojke.

“Oni koji su izjavljivali kako neće spasiti SDA u prvom krugu, danas imaju šansu podržati vladu bez SDA. Ako se to ne dogodi, onda će te ruke biti preduvjet da SDA bude u vlasti. Mi sa svima razgovaramo, nismo nikoga u ovom trenutku odbacili i spremni smo daljnje razgovore”, poručio je za RTV HB Stjepan Bošković, predsjednik ŽO HDZ-a BiH u HNK.

Iz HRS-a navode kako su u poprilično komotnoj situaciji. U vlast ne moraju, pošto ni na jednoj razini nisu u vlasti, ali su spremni preuzeti odgovornost i razgovarati. Međutim bez konkretnog programa i usklađenih tema, besmisleno je kako kažu, s njima uopće i započinjati razgovore.

Bili su i oni dio razgovora, ali samo na neformalnoj razini. A štA kažu na kritike da su “vječna opozicija”?

“Puno bi nam lagodnije bilo još jedan ciklus biti oporba. No, spremni smo preuzeti odgovornost, ali nismo spremni da čitavu priču vodimo na način čiste matematike. A ona kaže, treba tamo nekih 20 ruku u Skupštini. U redu, ako netko uopće želi računati na ruke HRS-a, a mi smo spremni na razgovore, morat će nas malo fascinirati i nekim programima, principima i načelima za koje se mi zalažemo”, navodi HRS-ov zastupnik u skupštini Mirko Vasilj u izjavi za RTV HB.

S druge strane, Narod i pravda ima jednog zastupnika u Skupštini i oni bi mogli biti dio nove većine. DF je iz njihovog bloka, kako stvari stoje, otpao, a preostali partner im je SDP. A njihov jedini zastupnik Omer Hujdur navodi kako se vlast već mogla formirati te da je važno slijediti “princip 6-6” u raspodjeli ministarstava između Hrvata i Bošnjaka.

Iako u NIP-u i HRS-u nisu optimistični da bi se vlast mogla brzo formirati, u HDZ-u su odredili krajnji rok do kada cijeli proces mora biti završen, bez obzira ko će činiti vladu. A taj rok je već ranije spomenuti, 15. juli.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...