BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Wagner previše vrijedan Kremlju da bi bio raspušten, Prigožin i dalje koristan Putinu"

Da nije, već bi bio likvidiran.

  • Evropa

  • 29. Jun. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M

Juče smo bili svjedoci predstave u pozorištu jednog glumca. Solirao Aleksandar Lukašenko, koji se, prema njegovim riječima, pokazao kao spasilac situacije u Rusiji kada je Vagnerova grupa zapravo pokušala da izvede državni udar. Razumljivo je da Vladimir Putin nije želio direktno da razgovara sa pobunjenikom Jevgenijem Prigožinom i tu je navodno Lukašenko postao posrednik. Treba biti vrlo kritičan prema svemu što je rekao bjeloruski diktator.

On je iskusan političar koji državom vlada već 29 godina. On zna kako da manipuliše, gdje da falsifikuje, a gdje da iskoristi stvarne činjenice i tako sve to pomiješa da napravi medijski koktel, koji će piti bjelorusko društvo, a u ovom slučaju i cijela međunarodna zajednica. Stari lisac je odlučio da stekne nove političke poene za sebe i pokaže Rusiji da može biti koristan kada je djelimično nezavisan i ne mora previše da služi šefu Kremlja po pitanju potpunog potčinjavanja Minska Moskvi. Kako se sjedište vlasti potreslo pod Putinom, to dobro odgovara Lukašenkovim interesima.

Ponovo postaje nezavisni igrač i monopolista vlasti u Bjelorusiji. Svojevremeno, u Jeljcinovo vrijeme, on je realno želio da postane šef zajedničke države, jer je sebe smatrao sposobnijim od tadašnjeg šefa Kremlja. Vladimir Putin ga je brzo odgurnuo od ove ideje i onda je Lukašenko krenuo u igru odlaganja ujedinjenja sa Moskvom. Proputinova garda u bjeloruskom političkom centru moći sada je morala malo da zamre, jer je neizvjesnost situacije u Moskvi uticala i na njihovu situaciju u Bjelorusiji. Pozorišni glumac jednog aktera Aleksandar Lukašenko dobro poznaje tekstove raznih političkih uloga, koje glumi već 30 godina, pa je i sada, uglavnom za neiskusne gledaoce, na prvi pogled izgledao prilično ubjedljivo.

Naravno, đavo se krije u detaljima, a u ovom trenutku neki od njih i dalje mnogima ostaju nepoznati, pa je u početku teško uhvatiti poznatog mnskog političkog mahera u izmišljotinama. Za sada to i nije cilj. Očigledno Vagner, odnosno borci ove privatne vojne kompanije, koju je, kako je rekao Vladimir Putin, u potpunosti finansirala ruska država, a koji nisu odlučili da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije, navodno odlaze u Bjelorusiju u neke pripremljene kampove za njihov boravak. Prema Lukašenku, oni će obučavati bjelorusku vojsku sa borbenim iskustvom stečenim u ratovima.

Ako su do sada ruski mobilisani vojnici prošli obuku u bjeloruskim logorima, od sada će i sama vojska diktatora Minska učiti od Vagnerovaca. To je uznemirilo susjedne zemlje članice NATO-a – Poljsku, Litvaniju i Letoniju, koje graniče s Bjelorusijom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Moskvu i Minsk na "prijetnju" koju predstavlja prisustvo Vagnerove grupe u Bjelorusiji. Najveća opasnost je za Letoniju, gdje je 30% stanovništva ruskog porijekla. Naravno, to nije dobro ni za Ukrajinu, jer ova grupa sa avanturistima na čelu može biti potencijalno opasna za sjeverne dijelove zemlje na granici s bjeloruskom državom. U ovom slučaju, najbolji odgovor Moskvi i Minsku bila bi odluka na samitu Alijanse u Viljnusu u julu ove godine o ubrzanom pristupanju Ukrajine NATO-u odmah po završetku rata.

Putin sada izgleda spreman da ulovi one koji su omogućili Prigožinu da zauzme Rostov na Donu i približi se Moskvi. Ruski regulatori blokirali su pristup društvenoj mreži VKontakte grupe Konkord, koja je u vlasništvu Prigožina. Međutim, Prigožin i dalje može objavljivati na društvenim mrežama. Vagnerovih pet regrutnih centara širom Rusije otvoreno je kao i obično. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Vagnerovi plaćenici ostati u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Tako je Vagner previše vrijedan za Kremlj da bi bio potpuno raspušten. Prigožin je Putinu i dalje koristan. Da nije, već bi bio likvidiran. A trenutno je prevelik i mogao bi postati mučenik u očima ultranacionalističke desnice - jedine grupe koja bi Putinu mogla zadati probleme.

Moskva je odbacila ideju da je neuspjela "Vagnerova" pobuna ugrozila autoritet ruskog predsjednika, rekavši da takve tvrdnje "nemaju veze sa stvarnošću". Komandant ruske garde Viktor Zolotov rekao je da će garda biti opremljena teškim naoružanjem i tenkovima nakon što morali braniti Moskvu od teško naoružanih pobunjenika. Šef Kremlja je posebno zahvalio vojsci koja je hrabro stala protiv pobune. Istovremeno, generalni sekretar UN-a uvrstio je oružane snage Ruske Federacije na takozvanu "listu srama" za ubijanje i sakaćenje ukrajinske djece, kao i napade na škole i bolnice. "Lista srama" je dodatak godišnjem izvještaju "Djeca i oružani sukobi" za 2022.

Ruska vojska je sada uz naoružane grupe poput talibana, ISIS-a, mianmarske hunte, Al-Shabaaba i Al-Qaide. Ova odluka generalnog sekretara je apsolutno bez presedana, jer u čitavoj istoriji mandata redovna vojska članice Savjeta bezbjednosti UN, a kamoli stalna članica, nikada nije uvrštena na listu prekršilaca.

Sljedeće godine Rusi će izabrati novog predsjednika. Hoće li se Jevgenij Prigožin, za koga se tvrdi da ima političke ambicije, ikada kandidovati? To je veliko pitanje. Predsjednik Putin ne isključuje mogućnost da se ponovo kandiduje za najvišu funkciju u zemlji.

A za sada još traje krvavi rat na ukrajinskoj zemlji. Ukrajinci će se boriti do kraja, a što se tiče Rusa, vidjećemo. U svakom slučaju, Moskva će biti spremna da zaustavi rat kada se osjeti snažan pritisak unutar političkog sistema. Kako god bilo, marš pravednosti protiv Moskve zauvijek je uništio ravnotežu u ruskom društvu koju je diktator Vladimir Putin pokušavao održati 23 godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...