SALKIĆ O DODIKOVOM VRIJEĐANJU: "Problem Dodik se mora riješiti i završiti sa tom pričom"

"Treba ga definitivno izopćiti iz svakog političkog, javnog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini",  poručio je.

  • Politika

  • 30. Jun. 2023  

  • 6

U Konjicu je danas održan sastanak koalicionih partnera Trojke, HZD-a i SNSD-a nakon što je u NSRS donesen antiustavan zakon da se u manjem bh. entitetu neće primjenjivati odluke Ustavnog suda.

Brojne su reakcije na ovaj potez NSRS, a mnogi smatraju kako je ovo najozbiljniji napad na državu od Dejtona. Između ostalog, danas je bilo nemilih scena u Konjicu.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a je tokom izlaganja Ademovića opsovao genocid u Srebrenici, nakon čega je ministar odbrane Zukan Helez ustao da se fizički obračuna sa predsjednikom RS-a pri čemu mu je opsovao majku.

Helez je kazao kako su ga obuzele emocije prisjetivši se svih scena ubijanja nevinih u Srebrenici.

Ramiz Salkić, poslanik u NSRS za Hayat.ba je prokomentarisao Dodikovo psovanje genocida kazavši kako je predsjednik RS-a sazreo da ode sa političke scene i da prestane kontaminirati javni prostor, zavađati građane, širiti mržnju.

"On je na političkoj sceni samo zato što međunarodna zajednica dozovoljava takvo bahato ponašanje i toleriše ga. Da međunarodna zajednica želi uspostaviti mir i stabilnost, Dodik danas ne bi bio to što jeste. Jasno je Bošnjacima u RS-u šta radi Dodik, ali čini mi se da nekim ljudima unutar patriotskog korpusa, koji žele da uspostavljaju neke nove standarde unutar komunikacije sa njim, očigledno nije ko je on ustvari. Nadam se da im je ovaj sastanak otvorio oči i da su im posljednji zakoni doneseni u NSRS-u alarm. Nadam se isto tako da je to alarm i međunarodnoj zajednici da reaguje i da ga skloni Dodika sa političke scene, ma šta to značilo i kakve posljedice bile", istakao je.

Smatra kako odugovlačenjem toga da ga ne sankcionišu prave veći i dodatni problem.

"Problem Dodik se mora riješiti i završiti sa tom pričom. On i njegovi savjetnici istražuju način kako da nas što više uvrijede na račun genocida, stradanja, da nas ponize i slično. Treba ga definitivno izopćiti iz svakog političkog, javnog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini",  poručio je.

Komentarisao je i Schmidtove najave, kako je kazao, ozbiljnih sankcija prema Dodiku i vlastima u RS-u nakon donošenja zakona kojim se odluke Ustavnog suda neće primjenjivati.

"Toliko toga se desilo da međunarodna zajednica nije reagirala, da je nama teško povjerovati da će bilo šta uraditi. Volio bih da nas iznenade i da nešto urade konkretno, za dobrobit građana, Bosne i Hercegovine, mira, stabilnosti i međunarodne zajednice na kraju krajeva. Poniženje je za Evropu sve ovo što Dodik radi", zaključio je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...