"SRBIJA KRŠI POSLJEDNJI BRISELSKI SPORAZUM...": Predsjednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala sa premijerima Nizozemske i Luksemburga

Predsjednica Osmani je istakla da napadi na Kosovsku policiju, EULEX, KFOR, građane i novinare od strane nelegalnih i kriminalnih struktura na sjeveru Kosova ne bi trebalo da prođe nekažnjeno.

  • Regija

  • 04. Jul. 2023  04. Jul. 2023

  • 2

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa premijerom Nizozemske Markom Rutteom i premijerom Luksemburga Xavierom Bettelom sa kojima je pored ostalog razgovarala o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Predsjednica Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom situacije, nudeći da se organizuju novi izbori na sjeveru zemlje i da je uspostavljanje reda i zakona u skladu sa godinama ulaganja država EU s ciljem promocije, zaštite i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

Osmani je izrazila posvećenost institucija Kosova da prevaziđu izazove sa partnerima i saveznicima, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

U tom kontekstu, predsjednica Osmani je istakla da napadi na Kosovsku policiju, EULEX, KFOR, građane i novinare od strane nelegalnih i kriminalnih struktura na sjeveru Kosova ne bi trebalo da prođe nekažnjeno.

U vezi sa procesom dijaloga sa Srbijom, Osmani je rekla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana, dok Srbija odbija da primjeni postignute sporazume, kao i da krši posljednji briselski sporazum postignut u Ohridu.

Kosovska predsjednica se zahvalila Nizozemskoj i Luksemburgu na podršci u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovo i istakla zajedničke vrijednosti i ciljeve koji povezuju tri evropske zemlje. Osmani je naglasio da je zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i EU strateška orijentacija, te je istakla potrebu da se podrži i ubrza članstvo Kosova u ove dvije organizacije.

Predsjednica i premijeri Rutte i Bettel razgovarali su i o mogućnostima za povećanje bilateralne saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa, prenosi Anadolija.

Premijere Nizozemske i Luksenburga na Prištinskom aerodromu sačekao je premijer Kosova Albin Kurti, sa kojima se sastao nakon njihovog susreta sa predsjednicom Osmani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...