POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: "Nema procesuiranja Dodika, Tužilaštvo je pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a"

Mišljenja je da je ovo najveća kriza u BiH od kraja rata 1995. godine i da je ovo što radi Milorad Dodik, secesionističe poteze koje povlači, već viđeni scenarij koji traje godinama.

  • Politika

  • 04. Jul. 2023  

  • 2

Politolog Jasmin Mujanović rekao je za N1 da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pružio otpor ako bi visoki predsjednik Christian Schmidt iskoristio Bosnke ovlasti i smijenio ga.

Mišljenja je da je ovo najveća kriza u BiH od kraja rata 1995. godine i da je ovo što radi Milorad Dodik, secesionističe poteze koje povlači, već viđeni scenarij koji traje godinama.

“Ovo smatram dio sistematske krize koja traje godinama. Ništa novo nije što radi Dodik, ali jeste novo do koje tačke je stigao. Visoki predstavnik je i ranije obarao neke prijedloge zakona u RS. On to radi sa najbližim partnerom Draganom Čovićem”, kaže.

Dodaje kako je Christian Schmidt morao nametnutni izmjene Krivičnog zakona, te poništiti odluke NSRS da ne primijenjuju odluke Ustavnaog suda BiH u tom entitetu.

“Ovo je njegova dužnost. Da nije uradio ovo, on bi kršio mandat visokog predstavnika i ovo je minumum koji je uradio. Postoji ogromni prostor unutar Krivičnog zakona za dodatne manipulacije jer je Tužilaštvo pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a. Dok je tako, ne možemo očekivati da će Dodik osjetiti konsekvence države BiH koje bi trebao da trpi”, dodaje.

Kaže kako u ovom momentu OHR nema kapiceta da Dodika skloni iz insitucija i bude procesuiran. Iza takve odluke treba da stoji, tvrdi Mujanović, stvarna moć koja ne postoji.

“EUFOR nema na raspolaganju dodatne trupe da se suprotstavi dubokoj i paramilitarizovanoj policiji RS. Oni nemaju mandat da direktno surađuju sa OS BiH i drugim organima bezbjednosti. Prvi korak da se Dodik smakne kroz Bonske ovlasti je jačanje EUFOR-a, jer bi Dodik pružio otpor apsolutno”, ističe.

Kaže kako misli da međunarodna zajednica razumije koliko je napeta situacija u BiH i da je smirivanje tenzija prooritet.

“Oni se boje nasilja ili sukoba i to je za njih problem. Da li su oni stvarno spremni da reaguju, ja ne znam. Ovo nije nova kriza, već počinje onog momenta kada se Dodik 2006. vraća u političku scenu RS. Na svaki mogući način je pokušao da oslabi BiH. Nema otpora iz političkog Sarajeva i državnih institucija i što ne osjeti bilo kakve konsekvence i plaćao stvarnu cijenu međunarodne politike u BiH”, kaže Mujanović.

Dodao je i to da će doći samo do površnih smiraivanja tenzija i da će Dodik čekati novu priliku za antidržavno djelovanje. Zamjerio je i Trojci što su isporučili Nenadu Nešiću najbitniju fuiunkciju u državi, a to je ministarstvo sigurnosti. Pohvalio je potez Predraga Kojovića (Naša stranka) koji neće podržati prijedloge SNSD-a na državnom nivou zbog Dodikovih poteza, ali da to nije uredu jer isto ne rade i lideri Trojke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...