ADNAN ŠTETA OTKRIO ZAŠTO OD SUTRA POSKUPLJUJU KARTE U JAVNOM PRIJEVOZU: 'Naš cilj je da...'

"Mi sutra završavamo dio koji smo obećali, a to je da svi građani u Kantonu Sarajevo, neovisno koji kupon imaju, mogu jedinstveno koristiti javni prijevoz", rekao je Šteta

  • Društvo

  • 04. Jul. 2023  

  • 0

Građani Sarajeva od sutra, 5. jula će cijenu pojedinačne karte plaćati 1,80 KM umjesto dosadašnjih 1,40 KM.

Osim redovnih linija, poskupljuje i cijena karte komercijalnih linija na 2,30 KM. Dosadašnja cijena karte iznosila je 2 KM.

O poskupljenjima javnog gradskog prijevoza oglasio se Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

"Sredinom 2019. godine sam rekao da je moj prioritet da građani Kantona Sarajevo imaju povoljan javni prijevoz. Tada smo imali dva operatera kao što imamo danas. Morali smo kupiti dva kupona kako bismo koristili usluge oba prijevoznika.

Mi sutra završavamo dio koji smo obećali, a to je da svi građani u Kantonu Sarajevo, neovisno koji kupon imaju, mogu jedinstveno koristiti javni prijevoz.

Od sutra i radnički kupon važi kod oba prijevoznika. I sa tim kuponom, postigli smo da svi mjesečni kuponi važe kod oba prijevoznika, bez obzira kod kojeg prijevoznika su kupljeni. To je velika stvar.

Danas je to 75000 naših građana. Od 75000 građana koji će od sutra moći koristiti kupon kod oba prijevoznika, 55000 građana ima besplatan javni prijevoz. Vjerujem da će ovaj broj samo rasti. To u ovom dijelu Europe nema niko.

Mi ćemo nastaviti ići ovim putem i naš je cilj da u narednom periodu omogućimo i drugim kategorijama, besplatan javni prijevoz. Do sada smo besplatan prijevoz obezbijedili đacima, studentima i penzionerima sa minimalnom penzijom.

2006. godine cijena mjesečnog radničkog kupona bila je 53 KM. 2023. godine, 17 godina poslije cijena kupona je ista. Do poskupljenja mjesečnog kupona neće doći. Svi znamo koliko je drugačiji standard života i koliko su troškovi života porasli. S ponosom mogu reći da je Sarajevo najjeftiniji grad u ovom dijelu Europe po pitanju javnog prijevoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...