HALIL LAGUMDŽIJA BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Dodikove izjave o sudovima su neprimjerene i nedopustive"

Prvog dana održavanja sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća predsjednik Halil Lagumdžija je kazao medijima da su izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) o kojima je Detektor ranije pisao, neprimjerene i nedopustive, te da se na takav način narušava princip podjele vlasti.

  • Vijesti

  • 05. Jul. 2023  

  • 1

Izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će ugasiti sudove i ostaviti ih bez finansiranja, ako budu provodili odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija smatra neprimjerenim i nedopustivim, piše Birn.

Prvog dana održavanja sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća predsjednik Halil Lagumdžija je kazao medijima da su izjave Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) o kojima je Detektor ranije pisao, neprimjerene i nedopustive, te da se na takav način narušava princip podjele vlasti.

- Imajući u vidu sadržinu izjave i mogućih posljedica, tu izjavu ja kao čovjek, kao sudija, kao predsjednik Vijeća, smatram neprimjerenom, pa moram reći i nedopustivom. Na takav način narušava se princip podjele vlasti a, osim toga, prijetnja nečim takvim može u značajnoj mjeri ograničiti nezavisnost u donošenju mišljenja i odluka svakog pojedinačnog nosioca pravosudne funckije u RS-u - izjavio je Lagumdžija.

Lagumdžija se osvrnuo i na telefonsku sjednicu članova Vijeća koja je održana 23. juna, a nakon kritika da bi mogli propustiti na vrijeme dati svoje mišljenje o izmjenama Krivičnog zakonika RS-a. Upitan zbog čega nije organizirana vanredna sjednica kako bi javnost mogla prisustvovati i čuti diskusiju, on je kazao da se radilo o sezoni godišnjih odmora.

- Vanrednu sjednicu organizovati, to je malo je glomazna mašinerija, pogotovo što su članovi Vijeća bili na godišnjem odmoru. Malo je to teško. U toj situaciji sam odlučio da zakažem telefonsku sjednicu Vijeća i sav je materijal ranije dostavljen. A da bi nadomjestili tu raspravu, ostavili smo mogućnost danas na sjednici Vijeća. Jedna od tačaka je razmatranje i eventualno davanje dopunskih stavova - pojasnio je Lagumdžija.

Detektor nije mogao dobiti zapisnik sa ove sjednice.

Tokom davanja informacije o Mišljenju na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, Lagumdžija je kazao da se u javnom prostoru počelo govoriti da Vijeće bježi od zakonskih nadležnosti i da je postojao plan da se danas ili sutra na Narodnoj skupštini razmatraju izmjene i dopune Zakona.

Član Vijeća Davor Martinović je iskazao rezervu prema ovakvom načinu rješavanja problema, odnosno održavanju telefonskih sjednica.

- Ja sam, ne slučajno, bio nedostupan u to vrijeme, jer je to bio moj odgovor na ovakav način glasovanja, jer mislim da se ne može na ovakav način izjasniti za ili protiv. Mislim da za ubuduće moramo jasno zauzeti stav kako ćemo raditi - dodao je Martinović.

Amila Kunosić je dodala da Mišljenje Vijeća, nažalost, nikoga ne obavezuje i pitanje je hoće li ga iko ikad pročitati.

Na sjednici je rečeno i da je povećan broj nosilaca pravosudnih funkcija koji su dobili visoke ocjene za uspješno obavljanje posla, te smanjen broj ocjenjenih sa dvije najlošije ocjene. Ukupno je 57 osoba ocjenjeno niskim ocjenema, rečeno je tokom prezentovanja analize postupka ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima za prošlu godinu.

Na današnjoj sjednici predstavljen je četverogodišnji projekat “Jačanje učinkovitosti i kvalitete pravosuđa u BiH”, čiji je cilj unapređenje efikasnosti završavanja predmeta, posebno na građanskim referatima.

Bez diskusije je usvojen Nacrt programa rada VSTV-a za 2024. godinu, a primljen je k znanju i polugodišnji izvještaj o radu Predsjedništva Vijeća.

Redovna sjednica Vijeća bit će nastavljena sutra, 6. jula.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...