MLADENU BOSIĆU BI NEŠTO BILO DA OVO NIJE REKAO: "Dodik ima najbolje prijatelje u Nikšiću i Konakoviću"

Bosić je na ovaj način komentarisao antidržavne radnje Milorada Dodika i odluku NSRS da neće provoditi u RS odluke Ustavnog suda BiH te reakcije i nametnute odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

  • Mini market

  • 05. Jul. 2023  05. Jul. 2023

  • 1

Mladen Bosić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine (SDS) rekao je za N1 kako Milorad Dodik (SNSD) ima najbolje prijatelje u Nerminu Nikšiću (SDP) i Elmedinu Konakoviću (NiP) i kako mu oni prave prostor da prođe nekažnjeno u novonastaloj političkoj krizi u BiH.

Bosić je na ovaj način komentarisao antidržavne radnje Milorada Dodika i odluku NSRS da neće provoditi u RS odluke Ustavnog suda BiH te reakcije i nametnute odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Interesantno da se tu izgubio Schmidt koji je prebacio loptu pravosuđu jer nije imao neke druge mehanizme. Ovo se ponavlja svake godine. Kad im zatreba neka kriza ide sve preko Ustavnog suda BiH kao Dan RS-a… Sad je drugačije što se otišlo korak dalje. Ustavni sud donio je odluku da se može raditi bez sudija iz RS, Schmidt je iskoristio ovlaštenja da ne prlja on ruke. U RS su donijeli zakon da njegove odluke ne važe na teritoriji RS”, rekao je.

Kazao je kako mu je bila interesantna izjava predsjednika NSRS Nenada Stevandića koji je utvrdio da poslanici imaju pravo na imunitet.

“Ali šta sa Dodikom i ovima iz izvršne vlasti. On je kroz to neposredno priznao legitimitet visokog predstavnika. Veliki su pritisci sada na RS pa EU blokade sredstava za RS i taj proces sankcionisanja RS je počela Njemačka i oni diktiraju, jer je jedan glas dovoljan da se blokiraju sredstva za RS i mi smo već u velikom problemu”, kaže Bosić.

Komentarisao je i izjavu Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH i lidera NiP-a da je opozicija iz RS radikalnija od SNSD-a i Dodika.

“To je izbačeno od Nikšića u julu mjesecu prije izbora prošle godine. Tad je izašao s tom tezom i shvatili smo da je imao dogovor sa Dodikom za koaliranje. Konaković sad to ponavlja, bolji je Dodik nego opozicija. Opozicija je korektna u stavovima, nije nikoga vrijeđala. Ako neko misli da opozicija treba da radi za neku drugu politiku, to je zabluda. Ovaj aranžman je dogovor iz jula prošle godine. Ne znam da li su svi iz Trojke znali u kojem će prvaceu ići, ali su znali s kim idu u vlast, sa Dodikom i Čoviem koji su partneri. Oni su htjeli fotelje i sad su to većim dijelom uspjeli. Rekao sam kad sjednu u fotelje ide kriza. Imate stare aktere i nove koji ulaze u tu igru. Biće još ekstremnije izjave i iz SDP-a i Trojke nego što je to radila SDA”, mišljenja je Bosić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...