TRESE SE VLADAJUĆA KOALICIJA: Hitna i redovna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, drama zbog izbora Vukoje i Isaka...

Izbor sudije Ustavnog suda BiH svojevrsni je test za odnose federalne koalicije, a sjednica koja je mjesecima odgađana pokazatelj postojanja ili nepostojanja parlamentarne većine. 

  • Politika

  • 06. Jul. 2023  

  • 8

Nakon više od dva mjeseca nerada, za danas su zakazane hitna i redovna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Iako nas od zasjedanja dijeli samo jedan dan, Komisija za izbor i imenovanje nije dostavila materijale za izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Odranije je poznato da je prvorangirani Marin Vukoja. Izjašnjavanje o ovome nije jedino koje bi se moglo naći pred parlamentarcima. Spekulira se i da bi Arnel Isak danas mogao zauzeti poziciju dopredsjedavajućeg ovog doma.

Glasanje za prvorangiranog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Marina Vukoju opoziciji i dalje neprihvatljivo, a parlamentarna većina tvrdi da je sve po pravilima. Iako je glasanje neizvjesno, izvjesno je da je posljednja tačka dnevnog reda Izbor i imenovanja. No, sve su glasniji navodi da će se osim glasanja za sudiju Ustavnog suda odlučivati i hoće li Arnel Isak biti pozicioniran u sami vrh Federalnog parlamenta? Zastupnici tvrde da nisu upoznati s tim zahtjevom, a potpredsjedavajuća Edina Gabela, koja bi imenovanjem Isaka bila smijenjena, navodi da je zahtjev već dostavljen.

“Između hitne i redovne sjednice očekujemo sjednicu Komisije za izbor i imenovanje, gdje ćemo u punom sastavu odlučivati o tome u kom formatu će ići odluka prema Parlamentu. Stigao je zahtjev za imenovanje Arnela Isaka. To sad zavisi od parlamentarne većine i od ukupne političke situacije”, kaže Gabela.

Ukoliko bude održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje, na stolu će se naći Odluka o popunjavanju radnih tijela, a Komisija će dobiti dva nova nedostajuća člana ispred HDZ-a BiH. Opozicija upozorava da parlamentarna većina nastavlja kalkulirati u pokušaju da osigura većinu i sigurnost da će izglasati, kako tvrde, želje HDZ-a BiH. Iz DF-a upozoravaju da će sve namjere otmice i degradiranja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pokušati zaustaviti. SDA od svog stava ne uzmiče. Zahtijevaju više imena na listi za izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Nećemo dozvoliti da na toj sjednici bude izabran Vukoja, tim više što se pokušava u vanrednoj sjednici, koja je zakazana prije redovne, djelovanjem koje je protupravno popuniti ta komisija. Ustavni sud nije izborni plijen, to je jedna od rijetkih institucija bez etničkog predzanaka. Želimo da tako i ostane”, poručuje Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

“Tražimo da na Parlament dođe šira lista ili svih deset kandidata koji ispunjavaju uslove. Nećemo podržati Marina Vukoju, koji je isključivi kandidat HDZ-a u Ustavni Sud Bosne i Hercegovine”, istakao je Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

Inače, lider HDZ-a BiH Dragan Čović nikada nije odustao od svoje ideje ili, bolje reći, zahtjeva da zastupnici glasaju isključivo za Marina Vukoju. Je li to znak da nije siguran u podršku Trojke, uz dodatni problem - nedostatak sigurne parlamentarne većine, koja ne ovisi od izostanka jednog glasa. Ipak, bar za sada, većina uvjerava da je sve po pravilima. Glasat će za prvorangiranog kandidata kojeg bodovanjem na vrh liste plasira Komisija za izbor i imenovanje.

“Sve dok nemamo ozbiljnim argumentima osporenu ovakvu rang listu koju imamo, smatram da bi bilo kontraproduktivno glasati za drugog, petog ili sedmog kandidata. Do sada je javnost spočitavala da, ako postoji rang lista uspješnih kandidata - zašto se ne izabere prvi s liste”, navodi Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Izbor sudije Ustavnog suda BiH svojevrsni je test za odnose federalne koalicije, a sjednica koja je mjesecima odgađana pokazatelj postojanja ili nepostojanja parlamentarne većine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...