PORUKA IZ OHR-a: Status Brčko Distrikta je jasan, entiteti imaju obavezu da ga podrže

U saopćenju stoji kako je provociranje debate o ovoj temi besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog.

  • Vijesti

  • 06. Jul. 2023  

  • 0

Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH. Država i oba entiteta preuzeli su trajne pravne obaveze prema Daytonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko, navode iz OHR-a.

U saopćenju stoji kako je provociranje debate o ovoj temi besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog.

“Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih zvaničnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kom nivou.”

Entiteti i državni nivo vlasti također imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog. Prema Konačnoj odluci, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici.

Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta. Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva dešavanja u tom pogledu”, stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...