NEKA SE PRIPREME DARIO KORDIĆ I OSTALI: Haški osuđenici iz BiH mogli bi biti predmet sljedeće odluke OHR-a?

“Oni koji negiraju genocid i ratne zločine, moraju biti najstrože zakonski kažnjeni”,napisao je visoki predstavnik uz napomenu “da postoji hitna potreba za uključivanjem ratnih zločinaca osuđenih u Hagu u krivičnu evidenciju Bosne i Hercegovine”.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2023  

  • 3

Šta je sa sankcijama za osobe koje su presuđene za najteže ratne zločine pred Međunaodnim sudom u Hagu. Nema ih u krivičnoj evidenciji BiH. Unatoč više zastupničkih inicijativa, zatjeva Udruženja žrtava, pa i Haškog tribunala, za pravosudje BiH oni su građani bez dosjea. Visoki predstavnik nedavno je poručio da se ovo mora promjeniti. Slijedi li nam jos jedna odluka OHR-a?

“Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Ovako je osuđeni ratni zapovjednik Hrvatskog vijeća odbrane Dario Kordić nedavno odgovorio na pitanje, da li je vrijedilo zatvora i rata?

Pred Haškim tribinalom Dario Kordić presuđen je na 25 godina zatvora, uz ostalo i zbog zločina u Ahmićima, gdje su pripadnici HVO ubili 116 bošnjačkih civila. Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Kordić je pušten 2014. godine na slobodu. U BiH bez bilo kavih problema moze dobiti potvrdu o nekažnjavanju jer domaće pravosudne institucije ne upisuju haške presude u kaznenu evidenciju.

Unatoč apelima udruženja žrtava, ova praksa do danas nije promjenjena. U udruženju žrtava i svjedoka genocida kažu kako godinama pokušavaju natjerati Ministarstvo pravde da reaguje, izmijeni postojeći pravilnik kojim je onemogućena evidencija haških presuda. O svemu su nakon posljednij izjava Daria Kordića obavijestili i Visokog predstavnika.

Da li će OHR nesto poduzeti, nezvanično, ozbiljno se razmatraju moguće mjere.

“Poštivanje žrtava ključno je za uspješno pomirenje”, poručio je Kristijan Šmit nakon nedavne posjete Ahmićima gdje je osudio Kordićeve izjave.

“Oni koji negiraju genocid i ratne zločine, moraju biti najstrože zakonski kažnjeni”,napisao je visoki predstavnik uz napomenu “da postoji hitna potreba za uključivanjem ratnih zločinaca osuđenih u Hagu u krivičnu evidenciju Bosne i Hercegovine”.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...