SAOPŠTENJE AMERIČKE AMBASADE: Dodikov današnji potez je napad na državu BIH

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za njihove postupke”, dodaje se.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2023  07. Jul. 2023

  • 5

Američka ambasada se oglasila o Dodikovom današnjem potpisivanju Ukaza o proglašenju zakona kojim se onemogućava objava odluka OHR-a u Službenom glasniku entiteta Republike Srpske, navodeći da to predstavlja “namjeran napad” na Dejtonski sporazum, Ustav i državu BiH, te da će SAD “pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za njihove postupke”.

“Odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, neustavna je i predstavlja namjeran napad na Dejtonski mirovni sporazum, Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH”, ističe američka ambasada u objavi na Twitteru.

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za njihove postupke”, dodaje se.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se poništavaju ove izmjene zakona i naveo je kako iste neće stupiti na snagu. Također, izmijenio je odredbe Krivičnoga zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Današnjim potezom je Dodik ispunio ono što je i rekao – da neće poštovati odluku visokog predstavnika za kojeg tvrdi da nema legitimitet. Odluke NSRS i Dodika iz međunarodne zajednice su okarakterisali kao antidejtonske i antiustavne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...