STOLTENBERG NAJAVLJUJE: NATO će usvojiti niz mjera kako bi Ukrajinu učinili još jačom

Stoltenberg je izrazio nadu da će članice NATO-a ojačati svoja vojna ulaganja jer NATO procjenjuje rast izdataka za odbranu od više od 8,3 posto u 2023., što je “najveći porast u devetoj godini zaredom“.

  • Svijet

  • 07. Jul. 2023  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da očekuje da će lideri NATO-a na predstojećem samitu ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica alijanse u budućnosti.

Govoreći na konferenciji za novinare uoči samita lidera NATO-a, koji će se održati u glavnom gradu Litvanije Vilnjusu 11. i 12. jula, Stoltenberg je rekao da je ta 31-člana organizacija spremna da pošalje jasnu poruku da je NATO ujedinjen i da se ruska agresija neće isplatiti.

Kazao je da će šefovi država NATO-a usvojiti niz mjera kako bi “Ukrajinu učinili još jačom“.

Stoltenberg je rekao da očekuje da će lideri ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO-a i usuglasiti se o tome kako Ukrajinu približiti njenom cilju.

“Lideri bi također trebali da odobre višegodišnji program pomoći kako bi se osigurala puna interoperabilnost između ukrajinske vojske i NATO-a i da uspostave Vijeće NATO-Ukrajina, platformu za konsultacije u kriznim situacijama“, kazao je Stoltenberg.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prisustvovaće ceremoniji inauguracije novog tijela.

Očekuje se da će šefovi država i vlada članica NATO-a odobreti novo, ambicioznije obećanje o ulaganju u odbranu.

Stoltenberg je izrazio nadu da će članice NATO-a ojačati svoja vojna ulaganja jer NATO procjenjuje rast izdataka za odbranu od više od 8,3 posto u 2023., što je “najveći porast u devetoj godini zaredom“.

On je objasnio da će 11 zemalja NATO-a ove godine premašiti ciljnu potrošnju za odbranu od dva posto nacionalnog budžeta.

Na samitu će lideri odobriti i tri nova odbrambena plana za Sjeverni Atlantik i Evropski Arktik, za Baltički region i Centralnu Evropu, te za Mediteran i Crnomorski region.

Sastanku će prisustvovati lideri Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje, kao i najviši zvaničnici Evropske unije.

Upitan o nedavnoj najavi SAD-a o snabdijevanju Ukrajine kasetnom municijom, Stoltenberg je rekao da je na saveznicima da odluče koju vrstu municije će isporučiti.

Dodao je da NATO nema stav o ovoj vrsti oružja jer su neke njegove članice dio međunarodnog ugovora o zabrani upotrebe kasetne municije, a druge nisu, prenosi Anadolija.

Stoltenberg je također kazao da Rusija koristi takvo oružje za napade na Ukrajinu, a da ga Ukrajina koristi da bi se “zaštitila od agresora“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...