RAMA PONOVO ŠOKIRAO VUČIĆA: "Otvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, sada se moramo fokusirati na Berlinski proces. U Sarajevu su mi rekli da..."

"U Sarajevu su mi rekli da im privrednici zahtijevaju Otvoreni Balkan jer im to pruža mogućnost da ožive neke procese koji postoje i u okviru Berlinskog procesa a koje su odugovlačene", istakao je Rama.

  • Regija

  • 07. Jul. 2023  07. Jul. 2023

  • 0

"Otvoreni Balkan nije moja privatna kompanija koju sam ja otvorio pa mogu da je zatvorim. To je zajednička inicijativa i kada bih mogao ponovo bih je otvorio i nazvao Otvoreni Balkan", kazao je premijer Albanije Edi Rama tokom današnje posjete Crnoj Gori. 

"Otvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, zato što su nasuprot Otvorenom Balkanu našle brojne teorije zavjere poput toga da je to kinesko-ruski plan, da je u to uključen mađarski premijer i drugi strani faktori. To nije negativno uticalo samo na Otvoreni Balkan, već na cijeli Berlinski proces", ocijenio je Rama.

Ova inicijativa je, prema njegovim riječima, imala važnu osobinu, a to je da se ožive odluke kroz Berlinski proces.

"Mi treba da budemo posvećeni Berlinskom procesu. Albanija je domaćin Berlinskog procesa i ne možemo da rasipamo pažnju. U potpunosti sam saglasan sa Abazovićem kada je riječ o apsurdnim situacijama poput ove na sjeveru Kosova. Mi smo mala tržišta i male zemlje i pojedinačno smo udaljeniji od EU nego što smo to kad smo zajedno", naveo je Rama.

Ne možemo, kako dodaje, da živimo od istorije i mitova.

"Već u skladu sa vremenom. Toliko smo vremena izgubili. Ne možemo da žrtvujemo vrijeme i prilike i živote zbog apsurdnih mitova. Crna Gora je donedavno bila bure baruta, a sada je to zemlja u kojoj postoji mir i sloga", zaključio je Rama.

Abazović je naveo da lično ostaje posvećen da od regionalnih inciijativa možemo samo da imamo korist.

"Važno je da li služe svrsi ili ne. Mislim da i danas pokazujemo da želimo da unapređujemo saradnju i tu nema nikakvih posebnih insistiranja, ali ima zaštita interesa Crne Gore. To znači ako želimo da budemo uspješni u integracionom procesu, moramo prije svega da dovedemo regionalnu saradnju na bolji nivo", ističe Abazović.

O podršci građana ovoj regionalnoj inciijativi nije želio.

"Sada više nisam ni usamljen u misli da treba bolja regionalna saradnja. Generalno građani Crne Gore podržavaju učlanjenje u EU i u ovom trenutku se zaista odgovorno odnose prema svim stiuacijama, traže saradnju sa državama sa kojima se graničimo", naveo je Abazović.

Rama je dodao da "možete biti i unutra i vani". 

"To nije moja lučna kompanija. Otvoreni Balkan nije kamion koji je krenuo i koji smo stavili usput i nastavili vozom. To je komplementaran proces. Region ima 72 inicijative. Mi želimo da stvari držimo otvorene, ali treba sada da se fokusiramo na Berlinski proces", naveo je Rama.

U Sarajevu su mu, kako je dodao, rekli da nisu pristupili Otvorenom Balkanu "jer su i oni bili pod uticajem teorija zavjere".

"Rečeno mi je da im Otvoreni Balkan traže svi privrednici. To su mi rekli", rekao je Rama.

Tri od šest zemalja nisu bile uključene i imali su, kako je ocijenio, štetu zbog toga.

"U Sarajevu su mi rekli da im privrednici zahtijevaju Otvoreni Balkan jer im to pruža mogućnost da ožive neke procese koji postoje i u okviru Berlinskog procesa a koje su odugovlačene", istakao je Rama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...