MARŠ MIRA U BEČU: Za situaciju u domovini zabrinuti su i državljani BiH u Austriji

Za situaciju u domovini, nakon udara na ustavno-pravni poredak iz RS, zabrinuti su i državljani BiH u Austriji.

  • Evropa

  • 08. Jul. 2023  

  • 0

U Beču je danas organiziran Marš mira, na kojem su učestvovali bh. državljani, ali i građani i parlamentarci iz Austrije. Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, Marš mira i skup na Trgu heroja u Beču organizirao je Savez bh udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

"Ne znam tačan broj, ali procjenjuje se da je ovdje oko 2.000 ljudi. Naša je poruka jasna- mi se na ovaj način zalažemo za kulturu sjećanja, podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici, a na taj način se zapravo borimo za čovječanstvo, za ljudsku supstancu, da se ovom sviješću zaštitimo kako se ovakve stvari više nikada i nikome ne ponove.

Naravno, pored borbe za pravdu, mi želimo javno ukazati da se genocid dogodio i da svi zajedno trebamo razmisliti kako je bilo moguće da se, poslije Drugog svjetskog rata, genocid ponovo dogodi u Evropi", kazao je za Avaz predsjednik Saveza bh udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

Za situaciju u domovini, nakon udara na ustavno-pravni poredak iz RS, zabrinuti su i državljani BiH u Austriji.

"Upravo pored mene je, zajedno marširamo, bivši član Evropskog parlamenta prof. dr. Jozef Vajdenholcer i upravo razgovarano o trenutnoj situaciji u BiH.

Mi smo veoma zabrinuti. I naši prijatelji iz EU, kao i austrijski političari su zabrinuti zbog trenutne političke situacije i nadaju se da će međunarodna zajednica pokrenuti procese i poduzeti konkretne korake da se zaustave te destruktivne snage u BiH", ističe Saračević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...