ŠOKANTAN ISTUP MARIJE ZAHAROVE: "Velika većina članica NATO saveza bit će u zoni izravnog udara..."

Ukrajinski predsjednik Zelenski danima je upozoravao na ozbiljnu prijetnju postrojenju, a nedavno je rekao da su ruske snage minirale krov nekoliko reaktora.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2023  

  • 2

Rusija je pozvala čelnike NATO-a da razgovaraju o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja na summitu ove sedmice.

Vojni savez sastaje se u Litvi u utorak i srijedu kako bi razgovarao o širokom rasponu tema, uključujući rat u Ukrajini, podjelu oko kandidature zemlje za članstvo i povećanje zaliha streljiva.

Optužujući Ukrajinu za "sistemsko nanošenje štete" postrojenju, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da "ključnu pažnju na summitu NATO-a treba posvetiti tome". “Uostalom, velika većina članica saveza bit će u zoni izravnog udara”, upozorila je na Telegramu.

I Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Rusije u istočnoj ukrajinskoj regiji Zaporižja, blizu linije fronta. 

Ukrajinski predsjednik Zelenski danima je upozoravao na ozbiljnu prijetnju postrojenju, a nedavno je rekao da su ruske snage minirale krov nekoliko reaktora. Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju su nakon prvog pregleda postrojenja rekli da zasad nisu uočili nikakve naznake mina ili eksploziva, ali im je potreban veći pristup kako bi bili sigurni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...