TRUMP SE OBRUŠIO NA AKTUELNOG PREDSJEDNIKA SAD-a: "Bidenovo slanje kasetne municije moglo bi dovesti do 3. svjetskog rata"

"Velika povreda povjerljivih podataka", komentirao je Bidenov istup.

  • Svijet

  • 11. Jul. 2023  

  • 1

Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je danas odluku aktuelnog predsjednika Joea Bidena da pošalje kasetnu municiju u sklopu novog paketa pomoći Ukrajini. Trump upozorava da bi taj potez mogao dovesti do Trećeg svjetskog rata. Trumpova reakcija je uslijedila pet dana nakon što je Pentagon službeno objavio odluku, i dan nakon što je njegov bivši potpredsjednik Mike Pence podržao potez, prenosi NBC.

"Joe Biden nas ne bi trebao vući prema Trećem svjetskom ratu slanjem kasetne municije u Ukrajinu - on bi trebao pokušati završiti rat i zaustaviti užasnu smrt i razaranje koje uzrokuje nesposobna administracija", poručio je Trump. Ponovio je argument brojnih kritičara, rekavši da će neeksplodirana kasetna municija "ubijati i sakatiti nedužne ukrajinske muškarce, žene i djecu decenijama koja dolaze, dugo nakon rata".

Zatim je direktno napao Bidena jer je u intervjuu za CNN tokom vikenda priznao da je razlog za slanje kasetne municije taj što same SAD nemaju dovoljno municije.

"Velika povreda povjerljivih podataka", komentirao je Bidenov istup. Inače, Trump je u junu optužen po 37 saveznih tačaka povezanih s više od 100 povjerljivih dokumenata pronađenih u njegovoj rezidenciji na Floridi. 

"To svakako znači da ne bismo trebali slati Ukrajini naše posljednje zalihe u vrijeme kada su naši vlastiti arsenali, prema Joeu Bidenu, tako opasno smanjeni", kazao je Trump. Dodao je da je Bidenovo "ponižavajuće priznanje da je SAD-u sada ponestalo municije nešto nad čime neprijatelji nesumnjivo sline".

Odbijao javno obećati podršku Ukrajini

"Moramo zaustaviti ovo ludilo, odmah prekinuti krvoproliće u Ukrajini i vratiti se fokusu na vitalne interese Amerike. Ono što je najvažnije, moramo u potpunosti obnoviti našu iscrpljenu vojsku kako bi ponovno bila toliko jaka - kao što je bila prije samo 3 godine kada sam je ponovno izgradio - da nijedna nacija ne bi ni pomislila prijetiti našem narodu", nastavio je. 

Od početka ruske invazije u februaru prošle godine, Trump je u više navrata odbijao javno obećati podršku Ukrajini. U maju je nekoliko puta izbjegao odgovor na pitanje hoće li isporučivati oružje i opremu Ukrajini kao predsjednik. Također je tvrdio kako pod njegovom administracijom nikada ni ne bi došlo do rata te da bi mogao posredovati u dogovoru između Rusije i Ukrajine u 24 sata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...