STOLTENBERG I ZELENSKI U VILNIUSU: Ukrajina bliža NATO-u nego ikada prije

Stoltenberg je predstavio trodijelni, višegodišnji paket koji će “Ukrajinu približiti NATO-u” po kojem će se uspostaviti novo zajedničko vijeće između ovog saveza i te zemlje, te ukloniti zahtjev za akcionim planovima iz te zemlje u okviru procesa pristupanja.

  • Evropa

  • 12. Jul. 2023  12. Jul. 2023

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas održao niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima NATO članica u Vilnijusu, te održao zajedničku konferenciju za novinare sa generalnim sekretatom saveza Jensom Stoltenbergom.

Prema riječima Stoltenberga, “Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije”.

Stoltenberg je predstavio trodijelni, višegodišnji paket koji će “Ukrajinu približiti NATO-u” po kojem će se uspostaviti novo zajedničko vijeće između ovog saveza i te zemlje, te ukloniti zahtjev za akcionim planovima iz te zemlje u okviru procesa pristupanja.

“Ovdje se sastajemo kao jednaki, a radujem se danu kada ćemo se sastati kao saveznici”, rekao je Stoltenberg.

“Moramo osigurati da kada se ovaj rat završi, postoje kredibilni aranžmani za bezbjednost Ukrajine koji će pomoći da se odvrati bilo kakva buduća agresija Rusije nakon završetka ovog rata”, izjavio je on.

Stoltenberg je podcrtao da “Rusija nema pravo veta” na pitanje članstva Ukrajine u ovom savezu, te podcrtao da je najbitnija stvar u ovom trenutku osigurati da “Ukrajina ima dovoljno oružja”.

Zelenski je rekao da je “razumljivo da Ukrajina ne može da se pridruži NATO-u u vrijeme kada je u ratu”, ali bi bilo idealno da je Kijev dobio poziv da se pridruži alijansi nakon toga.

Dodao je da su rezultati samita NATO-a dobri, da je bitno to što je dogovoreno da Ukrajina ne mora slijediti Akcioni plan za članstvo i da je dobio pozitivne vijesti o paketima odbrane koji su najavljeni tokom samita.

Podcrtao je, međutim, da je Ukrajini potrebno oružje dugog dometa, te da je “ovaj deficit i dalje prisutan”.

Također se zahvalio američkom predsjedniku na njegovoj odluci da pošalje Ukrajini kasetnu municiju, te priznao da je takva odluka bila “izazovna”.

Prije sastanaka jutros je Zelenski preko društvenih mreža iznio svoje prioritete za drugi dan samita NATO-a u Vilniusu, the naveo:

“Na današnjem dnevnom redu imamo tri prioriteta. Prvi je osigurati nove pakete podrške našoj vojsci na bojnom polju. Drugi, vjerujem, je dobiti poziv u NATO. Potrebna nam je vaša potvrda da imamo ovaj poziv kada nam sigurnosna situacija to dopusti. Želimo da razgovaramo o svim ovim stvarima sa našim partnerima. I treće, danas ćemo razgovarati o bezbijednosnim garancijama za Ukrajinu na putu za NATO”.

Tokom sastanaka pred konferenciju za novinare se Zelenski preko društvenih mreža zahvalio Njemačkoj što je pristala da pošalje više proturaketnih sistema Patriot i projektila u Ukrajinu nakon razgovora sa kancelarom Olafom Scholzom na samitu NATO-a u Vilnjusu.

“Razgovor o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu na putu za NATO nastavili smo sa kancelarom Scholzom. Hvala vam na podršci! Postoji dogovor o dodatnim sistemima i projektilima Patriot iz Njemačke. Ovo je veoma važno za zaštitu života u Ukrajini od ruskog terora!”, napisao je Zelenski na Telegramu.

U međuvremenu je Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozdravio “još dobrih vijesti iz Vilniusa”, navodeći da je postignut bilateralni sporazum između njegove zemlje i Švedske.

“Ukrajina i Švedska potpisale su sporazum o saradnji u nabavci odbrane. Ovaj dokument pruža velike mogućnosti kako za naše oružane snage tako i za švedske kompanije poput Saaba i drugih”, napisao je on na društvenim mrežama.

Ranije je Reznikov također potvrdio da su Ukrajina i Švedska potpisale “sporazum o razmjeni i međusobnoj zaštiti povjerljivih informacija”.

“Povjerenje je kamen temeljac snažnog partnerstva. A pristup informacijama je ključ uspjeha”, dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...