PROFESOR KUKIĆ ZAMJERIO DENISU BEĆIROVIĆU: "Njegov vokabular prema Republici Srpskoj i Srbiji je ratni vokabular!"

"Njegov vokabular je puno bliži SDA, nego SDP-u, onda mogu samo zaključiti ne daj Bože da vrh SDP-a preuzmu takvi ljudi“, kazao je Kukić.

  • Društvo

  • 12. Jul. 2023  

  • 1

Prije dva dana uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, u čijem je Savjetu za vanjsku politiku bio angažovan. Akademik Slavo Kukić danas je gostovao u programu N1 gdje je govorio o razlozima pisanja ovog pisma te općenito političkoj situaciji i odnosima u BiH.

“Nisam želio da ovo pismo ide u javnost u ovom momentu dok se događalo sve ovo oko Srebrenice, jer se to može tumačiti na stotine načina, a ja to ne želim. No, kada je u pitanju pismo ja sam napisao da to nije moje prvo neslaganje sa gospodinom Bećirovićem, samo ono nije bilo eksplicitno. Ja se nisam slagao sa njegovim stavom po pitanju Sutorine. Nisam se slagao vrlo često sa njegovim vrlo čestim etno vokabularom kada su u pitanju odnosi sa susjedima”, kazao je Kukić i nastavio:

Ja sam čovjek socijaldemokratske tradicije, ne slažem se sa svim što radi SDP, doduše od te tradicije u SDP-u ima dosta toga. Ali ima i dosta toga što se karakterizira kao treći put. Vjerovao sam da će se na novoj poziciji profesor Bećirović promijenit zbog obaveze koju ima prema partiji. S druge strane, zbog obaveze prema građanima“.

Kukić dodaje da Bećirović ne nastupa u ime građana dok je na poziciji člana Predsjedništva BiH.

“Nažalost, stvarnost od njegovog dolaska u Predsjedništvo je sasvim drugačija. On ne nastupa u ime građana, nego uime etnosa. Čovjek koji dolazi iz partije koja je socijaldemokratske orijentacije, morao bi voditi računa o onome što radi zbog balansa. Nema tog balansa niti u Savjetu u koji sam imenovan, niti ga ima u sastavu njegovog kabineta. Po mom sudu to je nespojivo sa politikom socijaldemokratije SDP-a."

Drugi kriterij je vezan za imenovanje ambasadorskog kadra. Kada vidite koji su ambasadori imenovani na prijedlog Bećirovića, sve će vam biti jasno. S druge strane, na najistaknutiju poziciju imenuje Lagumdžiju koji je 10 godina uložio života da na svaki način našteti SDP-u. Šta to radi Bećirović i kakvu politiku vodi u odnosu na partiju?“, kazao je Kukić.

Kao dodatni argument, Kukić je naveo vokabular Bećirovića koji koristi prema RS i Srbiji.

“Još jedan argument, kada je u pitanju njegov vokabular prema RS i Srbiji. Ratni vokabular. Ja vrlo često koristim teške riječi, ali mene obavezujem samo ja. Mene ne obavezuje politika države. Bećirović te riječi koristi na način da se vidi da se opredijelio za populizam, pri tome ne vodeći nikakvog računa o misiji SDP-a kao partije kojoj pripada niti vodeći računa kakve će to posljedice imati za BiH."

Ako vi za Dodika koristite takav etno vokabular, to ne može biti od koristi BiH. Ja naprosto nisam bio spreman da se više identificiram, a i da sam prećutio, ja mu sa takvim shvaćanjima svijeta naprosto ne mogu biti od nikakve koristi. Nisam sljedbenik etno vokabulara niti etno svrstavanja“.

Šta je Bećirovića odvelo u desno?

“Populizam apsolutno. To nije njegov mentalni kod."

Kukić je poručio da Dodik može biti zahvalan Bećiroviću za logiku koji koristi u javnom prostoru i komunikaciji.

Što se Dodika tiče, on Bećiroviću može biti zahvalan za logiku koju Bećirović koristi u javnom prostoru u komuniciranju sa Dodikom. To je Dodiku krunski argument da je na pravom putu za nešto što radi. Bećirović nema nikakve druge ambicije u odnosu na Izetbegoviča, a to znači majorizacija Srba, bošnjačka prevlast, igranje na građanski koncept kako bi se poništio srpski identitet BiH. On njemu može biti apsolutno zahvalan za koumunikaciju za koju se Bećirović opredijelio“.

Nije se pojavio na Kongresu stranke?

Mislim da se on priprema da preuzme SDP. Uostalom i ranije je znao odlaziti od nekih ljudi iz vrha SDP-a. On sebe smatra nekom vrstom “ubermenshcha” u odnosu na druge. Ako tako radi godinu dana, a tako su mi ponovili nekoliko puta, da ne dolazi na sjednice Predsjedništva, to znači da se on distancira od te politike SDP-a. Njegov vokabular je puno bliži SDA, nego SDP-u, onda mogu samo zaključiti ne daj Bože da vrh SDP-a preuzmu takvi ljudi“, kazao je Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...