POLITOLOG OBJASNIO ZBOG ČEGA: Zašto su SAD kupile stare sovjetske avione za sitne pare?

Ovaj potez američkih vlasti pojasnio je politolog Tarik Kapetanović čiji status prenosimo u cjelosti.

  • Svijet

  • 29. Apr. 2024  

  • 0

Sjedinjene Američke Države kupile su 81 sovjetski borbeni avion iz Kazahstana, prenIo je „Kijev post”.

Ovaj potez američkih vlasti pojasnio je politolog Tarik Kapetanović čiji status prenosimo u cjelosti:

"Jedna mala i skrivena vijest provukla se kroz medije, a skoro je niko nije primijetio. Naime, Amerikanci su oficijelno kupili 81 vojni avion koji je u ne tako davno prošlosti pripadao Rusiji. Naravno da ovu kupovinu nisu obavili s Rusima, nego s Kazahstanom koji je naslijedio ove avione ali to za sad nije ni bitno. Sve te avione su platili sitnih 2,26 miliona dolara što bi bilo oko 19.300 dolara po avionu. Oni koji znaju više o prodaji ratnih letjelica znaju da se avioni mogu kupiti po različitim cijenama ali da je cijena od 19.300 dolara iznimno niska čak i za stari borbeni avion. Oni koji se bave prodajom znaju da nije problem kupiti takav avion ali ga je mnogo skuplje održavati. Samim tim se postavlja pitanje zašto će Amerikancima ovi stari avioni, pa za početak avioni koji su pravljeni u Rusiji i oni koji se prave u Americi su potpuno drugačiji, jasno je da ovom kupovinom Amerikanci kupuju 'know how' za avione koje će praviti u budućnosti a potrošiti 2 miliona dolara za veliku ideju i nije neki novac. Još jedan benefit se krije iza ovog pametnog poslovnog poteza a to je pomoć Ukrajini koja također raspolaže sa sličnim starim avionima koji su proizvedeni u Rusiji. Ako bi se stari avioni pomno analizirali i dodatno unaprijedili jeftinim i brzim inovacijama to bi bila ogromna pomoć vojnim snagama Ukrajine na terenu. Ne treba spominjati da su Amerikanci pazarili ove avione putem offshore kompanija i da je ovo primjer kako pametno koristiti tuđu pamet i oružje u svoje svrhe te da iz ovoga primjera možemo mnogo naučiti!", napisao je Kapetanović na društvenim mrežama.

Podsjećamo, Kazahstan, koji modernizuje svoju vazduhoplovnu flotu, održao je aukciju na kojoj je prodato 117 sovjetskih borbenih aviona, uključujući presretače MiG-31, lovačke bombardere MiG-27, lovce MiG-29 i bombardere Su-24 iz 1970-ih i 1980-ih.

Objavljena vrijednost prodaje iznosila je milijardu kazahstanskih tengea, odnosno 2,26 miliona dolara, piše Post, što znači da je prosječna vrednost svakog aviona bila 19.300 dolara.

Motiv kupovine SAD-a ostaje nepoznat, dodaje kijevski list, ali je povećana mogućnost njihove upotrebe u Ukrajini, gdje su slični avioni u upotrebi.

Prodaja je izvršena putem ofšor kompanija, prenio je Reporter, ruski sajt na engleskom jeziku.

S obzirom na Ukrajininu stalnu zavisnost od oružja sovjetskog doba, avioni bi mogli da služe ili kao izvor rezervnih dijelova ili biti strategijski raspoređeni kao mamac na aerodromima, piše Post.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...