IDE LI TROJKA U REKONSTRUKCIJU VLADE KS: Hoće li se osloniti na Hodžić, Lemezana i Marjanovića

Lemezan je ranije kazao da bez obzira na izlazak iz Naše stranke ostaje uz trojku. Ukoliko bi se trojka odlučila da ide u rekonstrukciju Vlade KS

  • Politika

  • 12. Jul. 2023  

  • 0

Svako ko prati rad Skupštine KS mogao je primijetiti da je skupštinska većina koja usvaja zakone, donosi odluke ili pak glasa o nekim inicijativama promjenjljiva i nestabilna. Rijetke su tačke koje su imale 23 ruke koliko su od početka imale stranke trojke (NIP 7, SDP 6, Naša stranka 5 i Stranka za BiH 5), piše novinska agencija Patrija.

Stranačke turbulencije dovele su do izlaska Redže Lemezana iz Naše stranke, a Stranku za BiH ovih dana napustila je Admela Hodžić. Zajedno sa Damirom Marjanovićem iz ZNG njih troje formirali su svoj klub, objavio je Politički.ba.

Šta bi to moglo značiti za aktuelnu skupštinsku većinu. Stranke trojke „na papiru“ sada imaju 17 ruku (NIP 7, SDP 6, NS 4), a Stranka za BiH četiri. Iako je to dovoljna većina za odlučivanje pitanje je u kojem će smjeru ići stranke trojke i da li će Stranka za BiH ostati partner.

Lemezan je ranije kazao da bez obzira na izlazak iz Naše stranke ostaje uz trojku. Ukoliko bi se trojka odlučila da ide u rekonstrukciju Vlade KS, a već su se pojavile i određene trzavice oko određenih resora i preduzeća, onda bi Stranka za BiH bila zamijenjena novim partnerom odnosno prijedlozima ovo troje samostalnih zastupnika. Stranka za BiH u Vladi KS ima dva ministra i to finansija i komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

No, kako se to u kuloarima popularno kaže, najskuplja je ruka nezavisnog zastupnika. Marjanović je i u ranijem sazivu imao takvu ulogu, te je u raspodjeli dobio preduzeće Sarajevogas na čijem je čelu njegov prijatelj Edis Baković, a imao je i prijedlog za ministricu visokog obrazovanja.

U slučaju da se trojka odluči na eventualnu promjenu članova Vlade i osloni se na tri ruke Hodžić, Lemezana i Marjanovića u Skupštini bi imali 20 ruku što je dovoljna većina, ali ne baš tako stabilna, imajući u vidu da na sjednicama često nema svih zastupnika trojke.

Tako je na nastavku prošle sjednice u petak 7. jula većina bila na rubu kvoruma, a čuvali su ga zastupnici opozicije SDA i DF. Sjednica je upravo zbog problema sa većinom i prekinuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...