HAOS U SREDNJOJ BOSNI: Roditelji prijete ako im dijete ne dobije ljekarsko uvjerenje za vozački, sve zbog...

Zakon je i tu jasan - ukoliko je osoba bez vozačke dozvole uzrokovala saobraćajnu nezgodu, novčana kazna je veća, a od odgovornosti nisu oslobođeni ni njihovi roditelj.

  • Društvo

  • 13. Jul. 2023  

  • 0

Samo u prvih šest mjeseci ove godine policijski službenici u Srednjobosanskom kantonu iz saobraćaja su isključili više od tri stotine vozača zbog nepoloženog vozačkog ispita. U pitanju je njihov neodgovornost, ali neodgovornost njihovih roditelja - koji podrškom takvom ponašanju ugrožavaju ne samo živote vlastite djece nego i svih ostalih.

Nakon svake saobraćajne nezgode koja zbog nesavjesnih vozača nerijetko za posljedicu ima smrt jedne ili više osoba, samo nekoliko dana priča se o sigurnosti saobraćaja, traže krivci, a onda zašuti do naredne nesreće. Rijetko će ko priznati da je i do nas, a da jeste - potvrđuju policijski bilteni.

„Policijski službenici Uprave policije MUP-a SBK-a su u prvih šest mjeseci tekuće godine iz saobraćaja isključili 325 vozača zbog nepoloženog vozačkog ispita“, kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara SBK-a.

Za ovaj prekršaj zakon je propisao novčanu kaznu od četiri stotine do hiljadu maraka. Koliko ih policijske patrole nisu otkrile, niko ne zna. Za neke se sazna, ali prekasno, poput slučaja iz decembra 2021. godine, kada su u bugojanskom naselju Čaušlije u saobraćajnoj nezgodi smrtno stradale tri osobe. Čija je to krivica? Neodgovorni roditelji i neodgovorno društvo, kažu građani.

Zakon je i tu jasan - ukoliko je osoba bez vozačke dozvole uzrokovala saobraćajnu nezgodu, novčana kazna je veća, a od odgovornosti nisu oslobođeni ni njihovi roditelj.

„U posljednje vrijeme podnose se zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i protiv nesavjesnih roditelja, koji dozvoljavaju i omogućavaju da maloljetnik upravlja motornim vozilom. Uglavnom se izriču bezuvjetne novčane kazne“, ističe Neda Majstorović, glasnogovornica Općinskog suda Travnik.

Međutim, očigledno je da ni to ne utječe na promjenu svijesti u društvu u kojem je sistem vrijednosti potpuno poremećen, tvrde psiholozi, posebno oni koji učestvuju u postupku izdavanja ljekarskih uvjerenja za polaganje vozačkih ispita. Nerijetko kažu da zbog različitih zdravstvenih poteškoća oni odbiju izdati takvo uvjerenje, a onda se suoče sa pritiscima i prijetnjama.

„Roditelji se ne libe, oni po svaku cijenu pokušavaju da dođu do tih ljekarskih uvjerenja tako da nije ništa strano da mi kažu u lice da će oni zatražiti pregled i da će otići u drugu općinu kako bi njihovo dijete došlo do tog ljekarskog“, tvrdi psihologinja Sanja Džepina.

Ne amnestirajući policijske i pravosudne instituciije odgovornosti za sigurnost u saobraćaju, jasno je da je i do nas. Jer životi naše djece bi nama trebali biti prioritet.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...