GRAĐANI SRBIJE NE ODUSTAJU NI 11. SEDMICU: Mladi razvukli "botovsku mrežu" ispred Skupštine

Traži se smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića kome je, povodom tog zahtijeva građana, Skupština Srbije nedavno izglasala povjerenje.

  • Regija

  • 15. Jul. 2023  

  • 0

U Beogradu se večeras održava 11. protest "Srbija protiv nasilja". Nakon okupljanja, građani organizovani u protestnu šetnju kretaće se centralnim gradskim ulicama pored zgrade srbijanske Vlade do Palate pravde gdje će, prema najavama organizatora, govoriti istaknuti pravnici.

Uslijedit će će šetnja do mosta Gazela i međunarodnog auto-puta, koji će građani blokirati do 22 sata.

Građani nezadovoljni sigurnosnim stanjem u Srbiji nakon dva masovna ubistva početkom maja, u kojima je ubijeno 19 ljudi, od čega devetero djece jedne beogradske osnovne škole, traže institucionalnu odgovornost dijelova državnog vrha.

Građani smatraju da je režim srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tokom niza godina njegove vladavine ustvari ambijent u društvu i koji je doveo do porasta nasilja u Srbiji.

Traži se smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića kome je, povodom tog zahtijeva građana, Skupština Srbije nedavno izglasala povjerenje.

Zahtijeva se i smjena direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina koga je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država prije nekoliko dana stavilo na listu sankcija zbog korupcije, umiješanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Iako to nije među zvaničnim zahtijevima protesta, građani na ulicama najčešće uzvikuju parole protiv Vučića, tražeći od njega da ode sa čela države.

Studenti su se pridružili i jedanaestom po redu protestu protiv nasilja, a napravili su i "botovsku mrežu".

Mladi su, kako se vidi na fotografijama, napravili mrežu sa botovima i donijeli je na protest ispred Narodne Skupštine, navela je Nova.rs.

Na botovskoj mreži nalaze se objave botova SNS-a iz cijele Srbije, čiji je spisak nedavno objelodanjen javnosti.

Osim u Beogradu, protesti se ove sedmice održavaju i u oko 30 drugih mjesta širom Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...