NEVJEROVATAN PODATAK: Bosna i Hercegovina još nije okončala popis stanovništva iz 2013. godine

Iz Vijeća ministara samo kratko su nam odgovorili da informacija nije prihvaćena, ali bez obrazloženja zašto se informacija o tome nalazi pred Vijećem ministara čak deset godina nakon popisa stanovništva

  • Politika

  • 16. Jul. 2023  

  • 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici u četvrtak još nije prihvatilo Informaciju o završenom višegodišnjem projektu „Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine“, potvrđeno je za CAPITAL.

Iz Agencije za statistiku BiH na čiji zahtjev je pomenuta Informacija bila na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara kažu da se ona odnosi na izvještaj o završenim finansijskim transakcijama popisa.

„Cilj ove informacije je da se projekat popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i finansijsko-knjigovodstveno zatvori“, kažu iz Agencije za statistiku za CAPITAL.

Iz Vijeća ministara samo kratko su nam odgovorili da informacija nije prihvaćena, ali bez obrazloženja zašto se informacija o tome nalazi pred Vijećem ministara čak deset godina nakon popisa stanovništva i zašto na to pitanje nije stavljena tačka, pogotovo u svjetlu evropske prakse po kojoj se popis stanovništva vrši svakih deset godina.

Umjesto da su okončane sve pripremne radnje i da je ove godine obavljen novi popis stanovništva, ocjenjuje naš sagovornik koji je bio uključen u popis 2013. godine, kod nas formalno-pravno još nije okončan popis koji je obavljen prije deset godina.

„Sve su prilike da popisivači na nekom budućem popisu neće imati koga da popišu, jer ljudi upravo zbog ovakvih stvari i ovakvog nerada institucija masovno napuštaju BiH“, kaže naš sagovornik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...