BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE: Dragan Mektić mora u Tužilaštvo BiH

Optužnica će, osim Cvijetića, biti podignuta protiv još najmanje 14 osoba.

  • Hronika

  • 16. Jul. 2023  

  • 0

Tužilaštvo BiH će sredinom avgusta podići novu veliku optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije, a u kojoj je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Optužnica će, osim Cvijetića, biti podignuta protiv još najmanje 14 osoba. Tužilaštvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, trgovinu narkoticima, pranje novca, odavanje tajnih podataka, a ove osobe su povezane s krijumčarenjem kokaina iz zemalja Evropske unije u BiH. Na čelu grupe bio je Cvijetić.

Podsjećamo, kod Cvijetića, koji je i dalje u kućnom pritvoru, tokom pretresa su pronađeni povjerljivi podaci OSA-e o pripadnicima kriminalnog podzemlja na zapadnom Balkanu.

Ova narkogrupa, koja je imala pomoć pripadnika policije i obavještajne službe, raskrinkana je dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina, koja premašuje 10 miliona maraka.

Zanimljivo je da je Mektić, kao tadašnji ministar sigurnosti, za promet narkotika godinama optuživao druge. Pitanje je da li je već tada Mektić skretao pažnju s prave istrage da bi zaštitio svog savjetnika.

Međutim, Mektić je u problemima zbog Cvijetića. On će, kako piše Face, uskoro biti saslušan u Tužilaštvu BiH na okolnosti kupovine stana od Cvijetića. To je uvjet da optužnica bude kompletirana.

Mektić je, podsjećamo, u junu prošle godine u Banjoj Luci kupio stan površine 62 kvadratna metra i garažu, ukupne vrijednosti 102.000 KM, od čega je stan koštao 92.000 KM, a garaža 10.000 KM. Stan se nalazi u ulici Duška Koščice, u centru grada.

Mektić je tada rekao da je stan kupio po povoljnoj cijeni. Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se, kako saznajemo, i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Igor Knežević, ali i Milivoj Todorović, koji je uhapšen u Njemačkoj prema bh. potjernici i izručen BiH.

Tužilaštvo je prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, tačnije od 2019. do 2021., iz Nizozemske, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercovati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva miliona eura (četiri miliona maraka).

Cvijetiću je MUP RS ranije u jednoj banci u RS zaplijenio i sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...