"OD PRVOG DANA TVRDIM DA JE OVO MONTIRANO": Dragan Mektić će tražiti nadoknadu zbog političkog progona

Njegova objava je uslijedila nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Mektić, kao i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija, oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

  • Politika

  • 08. Nov. 2022  08. Nov. 2022

  • 2

Nakon što je pravosnažno oslobođen krivice za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, bivši ministar bezbjednosti i poslanik SDS u Predstavničkom domu PSBiH, Dragan Mektić razmišlja da traži od države nadoknadu troškova krivičnog postupka.

"Od prvog dana sam tvrdio da je sve ovo politički montirano od strane Tužilaštva BiH i ovakva odluka suda je za mene bila potpuno očekivana. J...ga sad slijedi nadoknada troškova koju će, nažalost, platiti narod, a ne oni koji su montirali", napisao je Mektić na tviteru.

Njegova objava je uslijedila nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Mektić, kao i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija, oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Suda BiH optuženi su oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su počinili krivično djelo. Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta oslobodio Mektića i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog oko 198.000 eura, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

Sud je tada zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist. Golijanin je bio optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” iz Sarajeva.

Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...