Mini market
PROFESOR VAHIDIN PRELJEVIĆ: "Ovo je poruka svima koji kritiziraju politiku Hrvatske prema BiH!"
Prije 12 min0
Antioksidansi iz marelice usporavaju procese starenja
Gastro
17. Jul. 2023
0
Ljeto je vrijeme kada mnogi uživaju u slatkim marelicama. Ova biljka, koja uz šljive, bademe, breskve, višnje i trešnje, pripada rodu Prunus, potječe iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine, prema granici s Rusijom.
Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.
Najveći proizvođači ovog voća danas su Uzbekistan, Turska, Iran i Italijom, a najbolje uspijeva u područjima s blagom, mediteranskom klimom.
U 100 grama marelica nalazi se 48 kalorija, od čega je 11% ugljikohidrata, 1% proteina, manje od 1% masti, a 86& je voda.
Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Od vitamina i minerala u marelicama nalazimo vitamin A i C te kalij, kalcij i mangan.
Uz to, marelice sadrže i niz fitokemikalija, poput provitamina A, beta karotena i polifenola, uključujući katehine i klorogeničnu kiselinu. Donosimo osam najvećih prednosti konzumiranja ovog voća.
Marelice su bogate vitaminom A koji je poznat i pod imenom retinol. Ovo je vitamin topiv u mastima koji pomaže očuvanju vida, uz mnoge druge zdravstvene benefite. Ovaj vitamin čuva imunološki sustav te štiti kožu i održava je mladom.
Retinol i beta karoten koji također nalazimo u marelicama smanjuju rizik od razvoja opasne očne bolesti – makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem i koja označava postupan gubitak vida oboljele osobe.
Bez obzira jede li ih se svježe ili sušene, marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana. Uz činjenicu što su bogate vitaminom A topivim u mastima, ovo voće se lako u tijelu probavlja te se nutrijenti koje u njemu nalazimo brzo apsorbiraju.
Zbog toga, probava osoba koje jedu marelice je uredna i redovita, a marelice doprinose i poboljšanoj gastrointestinalnoj funkciji.
Visok udio vlakana, osim probavi, doprinosi i smanjenju lošeg kolesterola u organizmu, što znači da je smanjen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Dodatno, udio kalija u ovom voću održava ravnotežu elektrolita u sustavu što olakšava rad srčanom mišiću.
Marelice su izvrstan izvor antioksidansa koji štite od slobodnih radikala koje se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti.
Svaka biljna namirnica koja sadrži željezo, sadrži ne-hem željezo. Ovaj tip željeza zahtijeva određeno vrijeme za apsorpciju, a što se dulje zadrži u tijelu, to su manje šanse za razvoj anemije. Za bolju apsorpciju ne-hem željeza, preporučuje se uzimanje vitamina C.
Kombinacija vitamin A, C i fitonutrijenata osigurava zdravlje kože. Dodatno, antioksidansi iz marelice usporavaju procese starenja.
Kako dijetalna vlakna doprinose zdravom probavnom sustavu, ona održavaju i pravilan metabolizam. Marelice nisu kalorične pa su izvrstan međuobrok kojim nećete unijeti previše kalorija, a smanjit će osjećaj gladi i zasladiti vas.
Kalcij je potreban za razvoj i kvalitetu kostiju, a marelice su bogate ovim mineralom. No, za pravilnu i dostatnu apsorpciju kalcija potreban je kalij, a oba ova minerala nalazimo upravo u marelicama.
Nakon svega rečenoga, jasno je da sezonu marelica svakako treba iskoristiti za uživanje u ovom voću uz sve dobrobiti koje ono donosi našem zdravlju.
Mini market
PROFESOR VAHIDIN PRELJEVIĆ: "Ovo je poruka svima koji kritiziraju politiku Hrvatske prema BiH!"
Prije 12 min0
Politika
VUKANOVIĆ U PRESSINGU: Dodik je ovan kojim Čović udara u temelje BiH
Prije 14 min0
Svijet
TRUMP SE OGLASIO U VEZI EPSTEINOVIH MAILOVA:" Prevara i zamka koju su postavili demokrati"
Prije 20 min0
Svijet
"GRUZIJSKE VLASTI PRUŽAJU POTREBNU PODRŠKU...": Pronađena tijela 19 turskih vojnika nakon pada aviona, traga se za...
Prije 24 min0
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
10. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
10. Nov. 20250
Gastro
DORUČAK NA HERCEGOVAČKI NAČIN: Na brzinu napravite čuvene peksimete, jelo koje obožavaju sve generacije…
11. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.