DOK SE GRAĐANI ODMARAJU - LOPOVI HARAJU: Zabilježena 751 krađa u RS-u, iz policije upozoravaju...

Ljeto je period kada je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugrožavanja imovine građana.

  • Društvo

  • 18. Jul. 2023  

  • 0

I dok se vlasnici kuća i stanova bezbrižno odmaraju lopovi nerijetko “operišu” po njihovom domaćinstvu, a ljetna sezona, koja uveliko traje, idealna je prilika za njih zbog čega nadležni građanima poručuju da na vrijeme zaštite svoju imovinu tokom dužeg odsustva.

U prvom polugodištu ove godine na području RS-a, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, zabilježena je 751 krađa, a meta lopova najčešće su zlato, novac ili skupocjeni predmeti zbog čega se često dešava da po povratku sa odmora, građani zateknu provaljena vrata, razbacane stvari i polupana stakla.

U prilog tome govore i podaci MUP-a RS, prema kojima je u prvih šest mjeseci u RS-u evidentirano 398 teških krađa, gdje su najčešće na meti bile kuće, a izvještaj je podnesen protiv 199 lica, među kojima su i 23 maloljetnika.

- Kad je riječ o krivičnom djelu krađa na meti su najčešće bile trgovine, ugostiteljski objekti i kiosci. Od januara do kraja juna u Srpskoj su zabilježene 353 takve krađe, za koje je podnesen izvještaj protiv 272 lica - kazala je načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP RS Mirna Miljanović.

U istom periodu prethodne godine, prema njenim riječima, u RS-u su evidentirane 364 krađe i 365 teških krađa.

Ljeto je period kada je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugrožavanja imovine građana, zbog čega su iz MUP RS još jednom uputili apel građanima da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti kuća i stanova tokom dužeg odsustva.

Direktorica poslovne jedinice Banjaluka “Alfa” osiguranja Gordana Popović potvrdila je za “Glas” da je imovina stanovnika najviše ugrožena upravo ljeti, jer je sezona odmora.

- Tada smo češće angažovani u smislu fizičkog obezbjeđenja i sistema tehničke zaštite - kazala je Popovićeva.  Uglavnom im se obraćaju ljudi koji su već imali problema i traže njihove usluge.

- Prvo većina ugovore za čuvanje imovine sklapa na određen period. S obzirom na to da uglavnom budu zadovoljni uslugom ti isti građani postaju naši dugogodišnji klijenti - rekla je Popović.

Provale u stambene i poslovne objekte posebno su, prema riječima sociologa Vedrana Francuza, postale izražene posljednjih godina zbog krize tokom koje cijene ne prestaju da rastu.

- Dodatni motiv ljudima koji su skloni krađama daje i bezbjednosna nekultura građana koji putem društvenih mreža, posebno tokom ljeta, šalju poruke da su otputovali i da u kući nema nikog - kazao je Francuz.

Savjeti za zaštitu domova

 * Zaključati ulazna vrata, zatvoriti sve prozore, balkonska vrata, tavan i podrum

* Provjeriti rasvjetu i brave na vratima zajedničkih prostorija, a po mogućnosti na ulaznim vratima ugradite pomoćnu bravu, kao i alarme, rasvjetu sa senzorima pokreta ili video-nadzor

* Adekvatno osvijetliti unutrašnji i vanjski dio, prilaz kući ili stanu putem senzorskih svjetiljki

* Uz kuću ne ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka

* Ključeve ne ostavljati ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su uobičajena mjesta koja samim tim ni kriminalcima nisu “skrivena”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...