INFO IZ BRUXELLESA: Ako neće EU, moguće je da pojedine zemlje uvedu sankcije Miloradu Dodiku

Evropski parlamentarci smatraju smiješnim i neprimjerenim da Dodik, koji je kreirao probleme u BiH, nudi rješenja i o svojim prijedlozima šalje pisma čelnicima Evropske unije.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2023  

  • 2

Iako su u sjedištu Evropske unije sve češći razgovori i debate o stanju u Bosni i Hercegovini, a sve zbog secesionističkih i anti-ustavnih poteza vlasti Republike Srpske, nejasno je da li zvaničnici EU uopšte razumiju šta se ovdje dešava.

Kako saznaje N1, žestoke kritike na račun čelnika EU zbog blagog odnosa prema Miloradu Dodiku i političarima iz vladajuće koalicije u RS, jučer su tokom debate o BiH u Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta, izrekli brojni evropski parlamentarci. Debata kojoj je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odvijala se iza zatvorenih vrata, ali međunarodni izvori N1 otkrivaju kako su se evropski parlamentarci snažno založili da čelnici EU poduzmu konkretne akcije i sankcijama kazne rušilačku politiku Dodika. Schmidt je dobio snažnu podršku Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, a na upit parlamentaraca šta on konkretno planira uraditi, visoki predstavnik je odgovorio da su “svi alati koje ima na raspolaganju i dalje na stolu”.

Evropski parlamentarci smatraju smiješnim i neprimjerenim da Dodik, koji je kreirao probleme u BiH, nudi rješenja i o svojim prijedlozima šalje pisma čelnicima Evropske unije.

Izvori N1 iz Brisela prenose kako se u evropskim institucijama sve otvorenije govori o tome da će, ukoliko Evropska unija nije spremna osigurati podršku svih 27 zemalja članica za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima, to onda uraditi pojedine evropske države.

Sankcije bi se odnosile na zabranu putovanja i blokiranje imovine na teritoriji zemalja Evropske unije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...