ILIJA CVITANOVIĆ OTKRIVA SVOJ NESPORAZUM SA ČOVIĆEM: "Problemi u odnosima u Vladi Federacije BiH dolaze iz hrvatskog korpusa" (VIDEO)

"Sa našim partnerom HNP-om imamo 4 zastupnika u Parlamentu i 5 u Domu naroda. Ako je NES spreman da podrži većinu bilo bi dobro da se učvrsti pozicija", pojašnjava Cvitanović

  • Vijesti

  • 12. Maj 2024  12. Maj 2024

  • 0

Prilikom formiranja nove Vlade FBiH HDZ 1990 je bila jedna od ključnih stranaka za formiranje nove većine.

U posljednje vrijeme se sve više spominje rekonstrukcija Vlade FBiH gdje bi trebalo doći do novih preslagivanja unutar Vlade FBiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović objasnio je u emisiji "Istraga sedmice" na Hayat televiziji da se oni ne boje biti opozicija.

"Mislim da ’90 daje drugi šarm ovoj Vladi. Ne mislim da bi neko napao našu poziciju ali ne treba isključiti to da neko drugi dođe na našu poziciju", kaže Cvitanović.

Cvitanović je rekao kako njegova stranka zajedno sa partnerima čini važnu cjelinu ove Vlade. Dodaje kako bi bilo dobro da NES podrži ovu većinu.

"Sa našim partnerom HNP-om imamo 4 zastupnika u Parlamentu i 5 u Domu naroda. Ako je NES spreman da podrži većinu bilo bi dobro da se učvrsti pozicija. Spremni smo biti opozicija ako to treba. Imamo dobru saradnju sa premijerom ali ima i nekih neispoštovanih stvari", govori Cvitanović.

Odnos u hrvatskom korpusu nije baš najbolji što je potvrdio i Cvitanović. Prema njegovom mišljenju HDZ je glavni krivac za ono što se dešava u hrvatskom korpusu a što utječe na Vladu FBiH.

"Problemi u odnosu u Vladi dolaze iz hrvatskog korpusa. Jer HDZ nije realizirao ono što je dogovoreno za HDZ 1990. Kroz naše projekte ćemo da to nadomjestimo", navodi Cvitanović

Prilikom konkursa za direktora KCUS, niej došlo do imenovanja direktora jer ministar Rimac nije potpisao odobrenje.

"Dr. Rimac je pod pritiskom svih kliničkih centara u cijeloj Federaciji. Trebali smo se više baviti time kako poboljšati zdravstvo za sve građane. Najbolji način oslobađanja od pritiska je raditi po zakonu. I premijer Nikšić je rekao ministru da radi samo po zakonu. Sigurno bi ministar potpisao odobrenje da je kompletna dokumentacija odgovarala konkursnoj proceduri. To je samo pitanje pravne prirode. Ako se zalažemo za evropski put EU onda svi moramo poštovati zakon. Čim se steknu uvjeti, bit će potpisan dokument o imenovanju direktora KCUS", govori Cvitanović

Šta misli o ovoj Vladi najbolje govore Cvitanovićeve riječi koje je rekao u emisiji „Istraga sedmice“.

"Ponovo bi podržali ovu Vladu. A ne smatram je nametnutom jer je bilo dosta podjela u tom momentu. Bili smo presudni za fomiranje Vlade. Vlada je dobila novi entuzijazam i podršku međunarodne zajednice. Također, trebali su biti doneseni zakoni o povećanju plaće te da se izborimo za konkurentnosti na tržištu", ističe Cvitanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...