TUŽNA KOLONA: Bišćani se oprostili od Prijedorčana kojima će sutra biti klanjana dženaza

Kolona je prošla i kroz Bihać gdje su se okupili brojni građani kako bi ispratili posmrtne ostatke dvoje ubijenih Prijedorčana, odali počast i stavili cvijet na vozilo.

  • Sjećanje

  • 19. Jul. 2023  

  • 0

Kolona s posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava je danas krenula iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu i proći će većinom krajiških gradova, a dolazak u Kamičane u Prijedoru planiran je u 20 sati, prenosi Anadolija.

Kolona je prošla i kroz Bihać gdje su se okupili brojni građani kako bi ispratili posmrtne ostatke dvoje ubijenih Prijedorčana, odali počast i stavili cvijet na vozilo.

“Ovaj obilazak kroz općine i gradove Bosanske krajine organiziramo treću godinu. Prije svega, građani su tražili da im se omogući da izađu, iskažu pijetet i poklone se pred žrtvama. Uz to, ovo je jedinstven i najbolji način da pamtimo teške zločine koji su se desili u dolini Une i Sane i pošaljemo univerzalnu civilizacijsku poruku, da se nikada nikome ne ponovi”, kazao je Mujo Begić, šef Područnog ureda Instituta za nestale osobe (INO) u Bihaću.

Dženaza za dvije žrtve iz Prijedora i doline Sane bit će klanjana 20. jula u Kamičanima, a predvodit će je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Iz Organizacionog odbora zajedničke dženaze napominju da je stradanje Prijedorčana “Srebrenica 1992. godine”.

“Samo u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 ljudi. Naša obaveza prema svima koji su tada izgubili živote je da ih se sjetimo i obilježimo njihova stradanja, a 20. juli je simbol stradanja Bošnjaka i Hrvata općine Prijedor. Nosilac aktivnosti je Islamska zajednica, a sve veći broj institucija se uključuje u taj proces”, kazao je Mehmed ef. Kudić, muftija Bihaćki.

Posmrtni ostaci dvije žrtve spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu.

Radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ferid (Hamdija) Sikirić rođen je 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine u logoru Omarska, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne grobnice Hrastova Glavica i bit će ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Izet (Adem) Mešić je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa, a bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

“Do sada smo posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od čega su 73 masovne grobnice. Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih općina, što govori o razmjeri zločina. Mi još tragamo za 470 osoba, odnosno 15 posto od 3.176 koliko ih se vodi na evidenciji nestalih u Prijedoru. U pitanju su najteži ratni zločini, kao što je grupa od 30 žena i djece s područja naselja Zecovi, koji su sistematski i planski ubijeni, a zločin je potom prikriven. Zbog toga ćemo ove godine ukopati mali broj osoba”, kazao je Begić.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava koje će biti ukopane 20. jula krenula je iz Identifikacionog centra Šejkovača i prošla kroz Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać i krenula prema Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Novom i Prijedoru.

Iz Bihaća je put Kozarca krenuo i treći biciklistički maraton “Bihać – Kozarac” u kojem učestvuje oko 50 biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Nakon 19. Maratona Bihać – Srebrenica, danas vozimo treći put ka Kozarcu, s istom misijom da se ne zaboravi i nikome ne ponovi. Ovom vožnjom čuvamo od zaborava teške zločine koji su se desili u Prijedoru ljeta 1992. godine”, kazao je Ermin Lipović, organizator Biciklističkog maratona “Bihać – Kozarac”.

Vjerski program sutra u Kozarcu počinje u 12 sati. Podne-namaz je u 13 sati, a dženaza-namaz u 13.30 sati, nakon čega će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...