STOLTENBERG POSLIJE RAZGOVORA S VUČIĆEM: "Neprihvatljivi napadi na KFOR"

Vučić je generalnom sekretaru NATO-a zahvalio što je pokazao spremnost da sasluša i srbijansku stranu, a Stoltenberg je poručio da će Alijansa nastaviti da sprovodi mandat na nepristrasan način, javlja RTS.

  • Regija

  • 19. Jul. 2023  

  • 2

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je veoma zabrinut zbog "posljednjih dešavanja na Kosovu, a ne samo na sjeveru", javlja Radio-televizija Srbije.

Vučić je generalnom sekretaru NATO-a zahvalio što je pokazao spremnost da sasluša i srbijansku stranu, a Stoltenberg je poručio da će Alijansa nastaviti da sprovodi mandat na nepristrasan način, javlja RTS.

“Moram reći da sam veoma zabrinut posljednjim dešavanjima na cijelom Kosovu, a ne samo na sjeveru, i neću to iskoristiti da bih okrivljavao drugu stranu, ali ova posjeta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbjednosno, a ne samo političko pitanje“, rekao je Vučić nakon sastanka u sjedištu NATO-a u Briselu.

Naveo je da je bilo i ozbiljno povrijeđenih i o tome nije sprovedena istraga.

„U isto vrijeme postoje neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba što je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na sjeveru Kosova i za Srbe uopšte gdje god da žive“, dodao je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je poslije sastanka sa Vučićem da Alijansa nastavlja da osigurava bezbjednost kretanja za sve zajednice.

Povodom sukoba Srba sa pripadnicima KFOR-a, istakao je da su napadi na misiju NATO-a neprihvatljivi.

“Pojačali smo prisustvo kao reakciju na povećanje napetosti na sjeveru. Nastavit ćemo da obezbjeđujemo sproveđenje našeg mandata na nepristrasan način“, poručio je Stoltenberg.

Predsjednik Srbije Vučić sastao se danas i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

„Sa Miroslavom Lajčakom sam razgovarao o posljednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu. Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu, kao i na primijeni do sada postignutih sporazuma“, napisao je Vučić u kratkoj objavi na Instagramu.

Sastanci u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou pod posredstvom EU završeni su, a nije došlo do trilateralnog susreta, rečeno je novinarima iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

„Delegacija Beograda je učestvovala u razgovorima sa Lajčakom i njegovim timom, u tet-a-tet formatu Petković-Lajčak i u bilateralnim višesatnim razgovorima. Kao i uvijek do sada, Beograd je bio spreman za direktne razgovore sa Prištinom“, kažu u delegaciji Beograda.

Razgovori su počeli u 9:30 sati, a sa predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom najprije se sastala delegacija Srbije, pa delegacija Kosova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...