ŠTA ČEKA DJEČAKA UBICU IZ BEOGRADA: U opticaju su ova 3 scenarija

Iako je u ovom slučaju majka već dala saglasnost za nadzor i opservaciju, Vulević navodi da bi dječak bio podvrgnut i da majka nije potpisala jer bi to značilo da su se roditelji oglušili o zdravstvene preporuke ljekara koje su u najboljem interesu djeteta.

  • Hronika

  • 20. Jul. 2023  

  • 0

Dječak Kosta K. (13), koji je početkom maja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetero učenika i domara, u utorak je svjedočio u postupku koji se vodi protiv njegovog oca zbog sumnje da nije osigurao oružje kojim je izvršen zločin, ali i da ga je vodio da uvježbava pucanje. 

Kako piše Nova.rs, sudbina dječaka može ići u tri pravca.

- Ne znam trenutno njegovo duševno zdravlje, karakteristike ličnosti, tako da što se tiče prinudnog zadržavanja u okviru neke zdravstvene ustanove mora ljekarski nalaz biti takav da ima struktuirani poremećaj ličnosti i poremećaj ponašanja koji zahtijeva intenzivnu medicinsku intervenciju i u tom slučaju je potrebna saglasnost njegovih roditelja - kaže Dragan Vulević, specijalista za socijalno pravo i bivši načelnik Odjeljenja za nadzorne poslove u oblasti porodično-pravne zaštite u Ministarstvu rada Srbije.

Iako je u ovom slučaju majka već dala saglasnost za nadzor i opservaciju, Vulević navodi da bi dječak bio podvrgnut i da majka nije potpisala jer bi to značilo da su se roditelji oglušili o zdravstvene preporuke ljekara koje su u najboljem interesu djeteta.

- U skladu s tim može im se ili djelimično oduzeti starateljstvo, u dijelu odlučivanja o liječenju dečaka, ili čak i potpuno, ako se utvrdi da ima zakonskih osnova i da su porodične okolnosti ugrožavajuće po maloljetnika - ističe on.

Druga opcija bi bila da, ukoliko stručnjaci konstatuju da kod dječaka nema poremećaja ličnosti, centar procijeni da bi on trebalo da bude smješten u instituciju za djecu sa poremećajima u ponašanju, ali je ova mjera malo vjerovatna, jer su u pitanju domovi otvorenog tipa.

- Treća opcija bi bila da dječak treba da bude vraćen porodici, a u tom slučaju organ starateljstva dužan je da sastavi detaljan plan podrške roditelja u podizanju djeteta. Sve dalje zavisi od nalaza ljekara, odnosno od onih koji će primjenjivati i tumačiti pravne norme u skladu sa onim činjenicama koje su u ovom momentu dostupne - kazao je specijalista za socijalno pravo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...