ŠIRI SE AMERIČKA „CRNA LISTA“: Nakon Vulina, i kompanija iz Srbije pod sankcijama SAD-a, ali ni to nije sve…

Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbjeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

  • Vijesti

  • 21. Jul. 2023  21. Jul. 2023

  • 1

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država objavilo je 20. jula da uvodi sankcije za skoro 120 pojedinaca i kompanija zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Među sankcionisanima je i firma iz Srbije MCI Trading DOO, sa sjedištem u Beogradu.

U saopćenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Europe i sa Bliskog istoka.

Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbjeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

U saopštenju se navodi da je ruska firma specijalizovana za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbjeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji.

Jedan broj tih krajnjih korisnika nalazi se na listi blokiranih osoba i entiteta od strane SAD-a, navodi se u saopštenju i dodaje da AK Microtech koristi neruske posrednike kako bi prikrio ruske primaoce.

"Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO", stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, MCI Trading je poslao desetine pošiljki ruskoj firmi AK Microtech od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Firma MCI Trading i njen direktor Ivan Cvetić našli su se na listi sankcionisanih zbog, kako se navodi, materijalne pomoći, sponzorisanja ili obezbjeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške firmi AK Microtech.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja odbija da se priključi zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je 11. jula na listu sankcija direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina zbog korupcije i umiješanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...