ZASTUPNIK NES-a JASMIN EMRIĆ DIREKTNO: "Trojka se ne može nositi s Dodikom, Čović se nije ogradio od njegovih secesionističkih ambicija"

"Političke procjene Trojke bile su pogrešne..."

  • Politika

  • 22. Jul. 2023  22. Jul. 2023

  • 0

Ured visokog predstavnika (OHR) napokon bi trebao iskoristiti "bonske ovlasti" i smijeniti predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali i sankcionisati sve protagoniste dosadašnjeg secesionističkog djelovanja u tom bh. entitetu, smatra zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Parlamentu BiH Jasmin Emrić.

U razgovoru za Patriju,  Emrić se osvrnuo na aktuelnu krizu u Bosni i Hercegovini, iznio svoje viđenje u čemu je njeno rješenje, a govorio je i o nemoći Dodikovih koalicionih partnera na državnom nivou - Trojke da se suprotstavi i zaustavi njegove sve izraženije secesionističke ambicije.


"Potrebno je da institucije Bosne i Hercegovine rade u skladu sa svojim nadležnostima, konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali isto tako i OHR, jer visoki predstavnik u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom ima nadležnosti da prati implementaciju civilnog dijela tog sporazuma, odnosno da štiti Ustav i stabilnost Bosne i Hercegovine.

S ovim najnovijim protuustavnim zakonima usvojenim u NSRS ugrožen je ustavni poredak i pravni sistem Bosne i Hercegovine. Republika srpska s tim zakonima, objavljenim u Službenom glasniku RS-a, u stvari u pravnom smislu otcjepljuje taj entitet iz ustavnog i pravnog sistema Bosne i Hercegovine", upozorava Emrić.

I u tom kontekstu, nastavlja Emrić, visoki predstavnik Christian Schmidt već je trebao da djeluje, s obzirom na to da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao i ranije, ili djeluje sporo ili gotovo nikako. Odnosno uvijek se kao započne neka istraga koja se odugovlači i na kraju ne poluči ishod u smislu sudskog procesuiranja. To još nismo vidjeli, kaže Emrić, pa je očigledno da glavni tužilac i Tužilaštvo BiH niti reaguju pravovremeno, niti rade u skladu sa svojim nadležnostima.

"A visoki predstavnik je tu, kada institucije Bosne i Hercegovine ne djeluju, ili su u blokadi ili iz različitih političkih okolnosti ne postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, da djeluje i zaštiti ustavni poredak i pravni sistem Bosne i Hercegovine, koji je sada pod napadom" potcrtava Emrić.

Također naglašava da Trojka u svojim rukama nema instrumente kojima bi se na adekvatan način mogla suprotstaviti Miloradu Dodiku i njegovim secesionističkim ambicijama.

"Političke procjene Trojke bile su pogrešne, mi smo njima na to ukazivali još dok smo imali namjeru biti u koaliciji na državnom nivou. Kad smo vidjeli da se Dodik ne mijenja, kao što su oni tvrdili da će se promijeniti i vratiti na evropski put BiH, da njegova retorika ostaje ista, odnosno da njegovo secesionističko djelovanje ima kontinuitet, smatrali smo da takvog partnera trebamo staviti van okvira koalicijskog dogovora, i tražiti partnere koji su umjereni i koji u skladu s trenutnim okolnostima žele nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Međutim, Trojka je ocijenila da je njima Dodik prihvatljiv, da s njim mogu razgovarati i imati, kako su tada govorili, bolju komunikaciju. A sada se u stvari vidi da je to bilo potpuno pogrešno i da se oni ne mogu nositi s ovom cijelom situacijom, jer Dodik je taj koji vodi igru.

Njegovim secesionističkim napadima nema kraja, on to čak ni ne krije, već javno govori da je na putu ka otcjepljenju bh. entiteta Rs. Čak i najavljuje referendum do kraja godine, što je potpuno u suprotnosti s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine", navodi Emrić.

Dodaje kako i u tome vidi još jedno opravdanje da visoki predstavnik djeluje, odnosno konkretno da smijeni Dodika i sankcioniše sve protagoniste dosadašnjeg secesionističkog djelovanja s namjerom da se bh. entitet Rs otcijepi od Bosne i Hercegovine.

Dodik je danas najavio da će početkom iduće sedmice biti održan sastanak lidera stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou BiH, te dodao da su srpska i hrvatska strana već napisale svoje viđenje rješenja postojećih problema u funkcionisanju vlasti na nivou BiH, dok to stranke iz Sarajeva - "muslimani" - nisu učinili.


Emrić kaže da bi Trojka, čim ih je Dodik nazvao muslimanskom stranom, odmah trebala prestati svaku vrstu komunikacije i dijaloga koji je do sada imala s njim u smislu koalicijskog partnerstva.

"Jer to je očigledno potcjenjivanje Trojke i on njih uopšte ni ne doživljava kao političke predstavnike ili politički faktor. Znamo da osovina Čović - Dodik uvijek funkcioniše i da su njihovi ciljevi slični. Oni međusobno koordiniraju i uvijek jedan drugom pomažu kad je neka politička kriza, kako bi oni bili ti koji će iz nje izvući benefite. I u ovom slučaju Dodik, vidljivo je to, sa Čovićem koordinira i ima njegovu podršku.

Na kraju krajeva, nismo još od Čovića ni čuli da je bio rezolutan u smislu da Dodik kao njegov koalicijski partner ne može raditi to što radi. Nije nikada, barem ja nisam čuo, osudio njegovo secesionističko djelovanje i viziju koju ima u smislu otcjepljenja i proglašenja nezavisnosti entiteta RS", napominje Emrić.

U tom kontekstu, dodaje, Trojka je nemoćna, Čović i Dodik je potcjenjuju - oni vode igru, postavljaju uvjete, a Trojka ispunjava njihove želje.

"Trojka se do sada još nije rezolutno postavila i rekla da je crvena linija već odavno pređena i da Dodik više ne može biti njen partner. Ja ne vidim smisao u tome da spašavaju i podržavaju Dodika, zašto ga još uvijek doživljavaju kao partnera, on je taj legitmitet izgubio.

Oni bi trebali da se jasno od njega ograde i pošalju poruku cijeloj međunarodnoj zajednici da takvo djelovanje i takvi lideri kao što je Milorad Dodik ne mogu biti partneri političkim strankama koje žele evropski put i prosperitet Bosne i Hercegovine", govori Emrić.

Ovo što Dodik radi, dodaje, predstavlja urušavanje i ustavnog i pravnog sistema Bosne i Hercegovine. Emrić navodi kako Dodik želi zaustaviti Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

"Potpuno je jasno i da on zbog finansijskih problema želi otvoriti novo političko žarište u kojem će i dalje on biti glavni akter i u kojem će usmjeravati politiku i cijelo javno mnijenje onako kako to samo njemu odgovara", ističe Emrić.

Na kraju je prokomentarisao i nedopustivo ponašanje Dodika i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića u javnom prostoru. Obojica se ismijavaju i Tužilaštvu BiH i OHR-u. Prvi je sam protiv sebe podnio krivičnu prijavu, a drugi konstantno izaziva nacionalnu mržnju podizanjem tri prsta, a na posljednjoj konferenciji za novinare pozvao je Tužilaštvo da protiv njega otvori predmet...

"Sasvim je sigurno da oni imaju ljude u pravosudnom sistemu koji neće protiv njih i zbog toga se mogu na takav način i ponašati. Jer, da znaju da će institucije raditi svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima, sigurno da se ne bi tako ponašali.

I zbog toga ja smatram da je jedino sada potrebno i realno da visoki predstavnik primijeni "bonske ovlasti" i sankcioniše Dodika na način da ga smijeni. To je jedino rješenje, sve drugo vidimo da ne daje rezultate", zaključio je Emrić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...