SANJA VLAISAVLJEVIĆ PODIJELILA GRANTOVE: Dini Mustafiću se isplatila podrška HDZ-ovoj ministrici, Historijski muzej BiH dobio manje novca od Franjevačkog muzeja iz Livna (FOTO)

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je dobilo 100 hiljada KM, dok je Narodnom pozorištu u Mostaru odobreno 30 hiljada KM. Muzej franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne iz Orašja je dobio 35.000 KM.

  • Mini market

  • 24. Jul. 2023  

  • 4

Nije uzalud Dino Mustafić išao na noge Sanji Vlaisavljević. Narodno pozorište Sarajevo, iako je na Budžetu, dobilo je 100 hiljada maraka od Federalnog ministarstva kulture i športa. To znači da je Narodno pozorište Sarajevo vrijedno koliko zajedno vrijede Zemaljski i Historijski muzeji BiH. A sam Historijski muzej BiH je manje bitna institucija kulture od, recimo, Kulturno-informativnog centara iz Tomislavgrada. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je, po Sanji Vlaisavljević, vrijedan koliko i Franjevački muzej i galerija Gorica iz Livna.

“Pravo podnošenja zahtjeva na ovaj Javni poziv imaju institucije od značaja za BiH i Federaciju BiH kojima se osigurava kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou za 2023.godinu”, pisalo je u javnom pozivu za odabir programa i projekata koji će se sufinancirati iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

alt

Na osnovu ovog poziva, “institucijama od značaja za BiH i Federaciju je ukupno podijeljeno 900 hiljada maraka.

“Ministrica Sanja Vlaisavljević, nakon molbe za održavanje sastanka, upriličila je danas u svom Kabinetu, radni susret s predstavnicima Narodnog pozorišta Sarajevo, direktorom Dinom Mustafićem, predsjednicom Upravnog odbora, Edinom Papo i predsjednikom Umjetničkog savjeta, Josipom Pejakovićem”, saopćeno je 16. maja ove godine iz Federalnog ministarstva kulture i športa.

Da je ovaj sastanak urodio plodom pokazalo se ubrzo. Dino Mustafić, kritičar svega i svačega osim onoga od čega ima koristi, više nije javno problematizirao imenovanje Sanje Vlaisavljević za federalnu ministricu kulture i športa, a Sanja Vlaisavljević je pomoć Narodnom pozorištu Sarajevo sa prošlogodišnjih 20 hiljada podigla na 100 hiljada KM.

Da bi podigla grant Narodnom pozorištu, ministrica Vlaisavljević je morala smanjiti grantove drugim “institucijama od značaja za BiH i Federaciju BiH”.

alt

Recimo, Zemaljski muzej je 2022. godine dobio 100 hiljada maraka. Sada je toj instituciji od manjeg značaja od Narodnog pozorišta Sarajevo dodijeljeno je 60 hiljada KM. Isto toliko je dodijeljeno Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno. Istovremeno, Historijski muzej Bosne i Hercegovine p.o. Sarajevo je dobio 40 hiljada maraka, dok je “Kulturno-informativni centar” iz Tomislavgrad kulturna institucija od malo veće vrijednosti za Federaciju zbog čega joj je odobreno 51 hiljada KM.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je dobilo 100 hiljada KM, dok je Narodnom pozorištu u Mostaru odobreno 30 hiljada KM. Muzej franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne iz Orašja je dobio 35.000 KM.

Privatna ustanova “Bosanski Muzej Sjećanja” Sarajevo dobila je 10.000 KM koliko i JU “Kulturni centar” Bihać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...