"PREDSJEDNIK JE KRENUO HRABRO I ROBUSNO...": Toni Vukadin opisao "sukob" Elmedina Konakovića i Jasmina Ademovića na sastanku NiP-a

"Cijenio sam ih i do sad obojicu, s cijenim i dalje. Tema vanrednog sastanka je pokretanje opoziva načelnika općine Centar Mandića. O tome neću, jer je manje vrijedno od suštine ove priče", kaže Vukadin

  • Politika

  • 29. Jul. 2023  

  • 5

Toni Vukadin (Narod i pravda), vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i vijećnik i Gradskom vijeću Grada Sarajeva,osvrnuo se na posljednja dešavanja unutar stranke zbog pokretanja opoziva načelnika Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka).

Podsjetimo, Narod i pravda, SBB i dio nezavisnih vijećnika pokrenuli su opoziv načelnika Srđana Mandića, što je dovelo do narušavanja odnosa u koaliciji "Trojka".

Objavu Vukadina na društvenoj mreži Facebook prenosimo u cijelosti:

"Šta se preksinoć dešavalo u NiP-u?!

Preksinoć se u NIP-u odvijao festival slobode govora, otvorene razmjene mišljenja, odmjeravanja snaga, ali i hrabrosti, odlučnosti i na kraju, pobjede činjenica i argumenata. Ukratko, dešavala se demokratija, evropska, onoj kojoj stremimo. Glavni akteri predsjednik NiP-a Dino Konaković i predsjednik općinske organizacije NiP Jasmin Ademović.

Cijenio sam ih i do sad obojicu, s cijenim i dalje. Tema vanrednog sastanka je pokretanje opoziva načelnika općine Centar Mandića. O tome neću, jer je manje vrijedno od suštine ove priče. Na sastanak su se odazvali svi koji imaju odgovornost prisustvovati. Znao sam da ćemo imati tešku sjednicu, ali nisam mogao naslutiti koliko će ona uticati na mene, pozitivno.

Predsjednik je krenuo robusno, otvoreno, bez uvijanja, sa puno iskrenih emocija, onako kakvog ga svi znamo, pa čak i sa jačim nastupom, jer smo svi drugovi i u našim raspravama nema mudrovanja i uvijanja. Pogotovo kod njega toga nema. Iznio je svoj stav o tome što se desilo u Centru, ukratko ne slaže se s tim. Traži da naši vijećnici preispitaju taj stav i sugeriše da se odluka "povuče".

Lijepo sam ovo napisao, ali kada to dvometraš sa preko 100 kila izgovara, glasom koji odgovara prethodnim gabaritima, to baš i ne izaziva previše želje za dijalog i raspravu. Ali ima onih koji ne spadaju u " ćutologe" i koji se ne povlače pred gabaritima niti harizmom koje Dino ima. Tada nastupa Jasko (Jasmin Ademović) i na svaku od izgovorenih teza, odgovara, bez uvijanja, otvoreno, sa stavom.

Dino ponovo nastupa robusno, bez dlake na jeziku, ostaje pri svom stavu. Jasko ponovo odgovara bez zadrške, nudeći svoje argumente, ali njegov ton je ipak odmjeren, vidi se poštovanje prema predsjedniku. Ipak, nema povlačenja, nastavlja ravnopravan dijalog sa predsjednikom. U jednom trenutku spočitavaju jedan drugom "grijehe" političkih zagrljaja sa lokalnim probisvjetima i ljubiteljima letenja službenim helikopterom.

Znam kakvu odvratnu žabu gutamo radi toga i sjetim se kako politika može biti teško podnošljiva. Predsjednik i Jasko na granici "proklizavanja". Usred "muškog" dijaloga Dino se izdiže, opet za njega uobičajeno i odaje priznanje Jasku na jasno artikulisanom političkom stavu i ohrabruje i poziva i druge da tako nastupaju u raspravama. Gledam ih i slušam otvorenih usta. Robusni, iskusni borac, vizionar Dino Konaković i mladi, hrabri i odlučni Jasmin Ademović.

Taman kad me počinjala obuzimati jeza da počinjemo zapadati u letargiju i učmalost koju valjda svaka vlast sa sobom nosi, ova dvojica me razdrmaše i vratiše mi vjeru da se politika može voditi otvoreno, razmjenom argumenata, hrabro bez negativnih posljedica za onog tko slobodno razmišlja i govori. Iako sam i sam relativno mlad imam bogato iskustvo sličnih političkih skupova u kojoj se vodi monolog predsjednika, gdje niko ne smije ni pogled da podigne, a kamoli suprostavi svoje mišljenje. Takve politike su doživjele svoj poraz, a naša domovina i svi njeni građani trpe posljedice takve unutarstranačke autokratije, koja se prenijela i na institucije vlasti. Vratimo se na predsjednika i Jaska.

Duboko sam uvjeren da ih neće savladati zlo sujete. Prvi jer ima bogato političko iskustvo, a drugi jer je tako odgojen. Šta im preostaje?! Prvom da ohrabruje kulturu dijaloga jer ona doprinosi zrelijim odlukama, a drugi da strpljivo stiče političko političko iskustvo koje će ga učiniti zrelim političarem koji donosi iste takve odluke.

Vrijeme radi za obojicu, a od preksinoć, uvjeren sam i za NiP. U pravom trenutku postajem svjestan zašto je NiP na prošlim izborima poboljšao svoj rezultat iako ga je vlast trošila. Pa upravo zbog toga šta naše građanke i građani u Sarajevu znaju prepoznati iskrene i otvorene političare koji griješe, ali ne kradu, koji su hrabri, ali i tolerantni, koji nisu sujetni i koji su sluge, a ne gospodari narodu. Predsjednik i Jasko su prototip takve politike.

Poruka mojim drugaricama i drugovima u NiP-u, što bi onaj rekao iz kultnog filma "Valter brani Sarajevo", "gledaj ga (ih) lafčino", napisao je Toni Vukadin na Facebooku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...