PAPA FRANJO U PORTUGALU: “Nastavit ćemo uzburkavati stvari”

Franjino putovanje odvija se u sjeni velikog portugalskog skandala sa svećeničkim seksualnim zlostavljanje i kritika zbog velikih troškova za taj događaj.

  • Evropa

  • 02. Avg. 2023  

  • 2

Papa Franjo obećao je u srijedu da će nastaviti "uzburkavati stvari" u Katoličkoj Crkvi dok nastavlja s reformama i promjenama koje bi mogle ostaviti trajno nasljeđe.

Franjo, koji je započeo petodnevno putovanje u Portugal, sletio je u vojnu zračnu bazu u Lisabonu na globalno okupljanje mladih katolika poznato kao Svjetski dan mladih, koji se održava svake dvije ili tri godine u drugom gradu. 

Franjino putovanje odvija se u sjeni velikog portugalskog skandala sa svećeničkim seksualnim zlostavljanje i kritika zbog velikih troškova za taj događaj.

Obraćajući se novinarima u avionu na putu iz Rima, Franjo se prisjetio kada je na svom prvom Svjetskom danu mladih, u Brazilu, pozvao mlade da dižu buku kako bi se čuli i unijeli promjenu.

“Nastavit ćemo uzburkavati stvari”, rekao je.

Franjo je donio brojne promjene u Crkvi od svog izbora 2013., ponekad uznemirivši konzervativce jer je ženama dao više uloga i učinio je susretljivijom i manje osuđujućom prema nekim grupama, uključujući pripadnike LGBT zajednice.

86-godišnji papa ide na svoje prvo putovanje nakon operacije crijeva u junu, a koristi invalidska kolica i štap.

Franjo, koji se činio u dobroj formi dok je uz pomoć štapa hodao novinarskim dijelom aviona, rekao je kako se nada da će se u nedjelju vratiti u Rim “pomlađen svojim susretom s mladima”, prenosi Hina.

To je četvrti takav događaj kojim će Franjo predsjedati otkad je postao papa.

Njegova prva stanica u Portugalu je susret s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom u predsjedničkoj palači Belem.

U Lisabonu su postavljene goleme pozornice, ekrani i plakati s Franjinim likom po cijelom gradu.

Događaj u Portugalu, čijih je 80 posto stanovnika katoličke vjere, dolazi manje od šest mjeseci nakon izvještaja portugalskog povjerenstva koje kaže da je najmanje 4815 maloljetnika seksualno zlostavljalo svećeništvo – uglavnom svećenici – tokom sedam decenija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...