JASNA PORUKA "TROJCI" IZ SNSD-a: "Prvo Zakon o Ustavnom sudu BiH, pa onda njegova popuna srpskim sudijama!"

Naveo je da je za njega neprihvatljivo da se predlažu sudije iz RS-a ili odlučuje bilo šta u Ustavnom sudu BiH, a da novi zakon nije donesen.

  • Politika

  • 02. Avg. 2023  

  • 2

RS neće predložiti nove sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine dok se ne donese novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, kategorični su politički predstavnici ovog entiteta.

Podsjećaju da je Narodna skupština RS-a 27. juna donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kojim je "delegitimisala njegov rad", te usvojila zaključke u kojim se, između ostalog, navodi da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji ovog entiteta dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Tek kad se donese novi zakon, mi možemo da predložimo sudije. Ne možemo pristati na to da popunimo Ustavni sud BiH sudijama iz RS-a, a da nije donesen zakon, tim prije što ne priznajemo njegovo djelovanje i odluke", kazao je za Faktor zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica.

Naveo je da je za njega neprihvatljivo da se predlažu sudije iz RS-a ili odlučuje bilo šta u Ustavnom sudu BiH, a da novi zakon nije donesen.

"NSRS je donijela zakon kojim smo "tempirali" neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH do donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, a što je jedan od 14 prioiteta ispostavljenih od Evropske unije", rekao je Mazalica.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić izjavila je za Faktor da konačnu riječ kada je u pitanju izbor sudija u Ustavnom sudu BiH daje Narodna skupština RS-a, a da je njen lični stav da ne treba ništa raditi do momenta dok se ne donese novi zakon.

"Pozitivno je što "Trojka", HDZ BiH i SNSD imaju dobru volju po pitanju nacrta tog zakona. Vjerujem da će radne grupe već od 10. avgusta početi sa intenzivnim radom i da ćemo u narednom periodu pred sobom imati prijedloge zakona i tako doći do željenih dogovora, kako po pitanju evropskih zakona tako i onih koji su važni za građane BiH. Vjerujem da će Zakon o Ustavnom sudu BiH biti jedan od prioritetnih. Moj lični stav je da RS ne treba ni milimetar odstupiti od svojih stavova jer nismo uradili ništa antidejtonski ni antiustavno", ocijenila je Vulić.

U novembru prošle godine sudija iz RS-a Miodrag Simović, tada jedan od dvojice sudija iz RS-a u Ustavnom sudu BiH, otišao je u penziju poslije navršenih 70 godina.

Nakon toga je nepunih šest mjeseci ovaj sud funkcionisao sa jednim srpskim sudijom, Zlatkom Kneževićem.

Potom je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 26. aprila pozvala Kneževića da podnese ostavku osporavajući djelovanje Ustavnog suda BiH, a zbog odluka u vezi sa državnom imovinom.

Ustavni sud BiH je sredinom jula ove godine prihvatio zahtjev sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu penziju, čime je ovaj sud ostao bez sudija iz RS-a.

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...