ZENIČKI RUDARI U SARAJEVSKOM MERCEDESU: Da bi Nedima Uzunovića zadržao u Bosnalijeku, Nikšić je dao Nadzorni odbor Elektriprivrede BiH Nijazu Skenderagiću, a Mirsad Kukić će kontrolisati...

Vlada Nermina Nikšića je, dakle, dala prethodnu saglasnost za imenovanje Adisa Kepeša za v.d. predsjednika Nadzornog odbora Elektroprovrede BiH. Kepeš je prvi rođak istaknutog SDP-ovca Nijaza Skenderagića i proteklih je godina bio direktor Mercedes-Benz Star Line Sarajevo. Vlasnik Star Linea je Nijaz Skenderagić.

  • Mini market

  • 02. Avg. 2023  03. Avg. 2023

  • 3

Jedan uposlenik Rudnika mrkog uglja Zenica u prosjeku dnevno iskopa 500 kilograma uglja. Poređenja radi, jedan uposlenik Rudnika uglja Gornji Vakuf dnevno iskopa 3,5 tona uglja. Zvanično, rudari zeničkog rudnika su najneučinkovitiji u cijelom koncernu.

Zvanično, RMU Zenica je u svom planu naveo da će iskopati 330 hiljada tona. Prema ugovorima, taj Rudnik je trebao za prvih sedam mjeseci ove godine isporučiti Elektroprivredi BiH 249 hiljada tona. Isporučili su samo 98 hiljada tona. I u ovom je segmentu zenički rudnik najgori u Federaciji BiH.

alt

Recimo, samo u mjesecu junu Rudnik Zenica je iskopao 9168 tona uglja, što je tek četvrtina planirane proizvodnje. Ili, još konkretnije, jedan rudar u Zenici je tokom smjene iskopao – 330 kilograma uglja. U mjesecu junu ovaj je Rudnik oprihodovao ukupno 396 hiljada maraka, a da bi se isplatile samo neto plaće (bez doprinosa), Rudniku Zenica je potrebno 1,5 miliona maraka. Osim toga, račun Rudnika je blokiran, jer su bivši uposlenici (rudari) zatražili blokadu po osnovu naplate troškova parničnih postupaka (ukupno 1,3 miliona maraka).

To su, dakle, činjenice glede poslovanja RMU Zenica. No, stanje u ovom Rudniku je iskorišteno kako bi Vlada Federacije BiH dala prethodnu saglasnost za smjenu aktualne uprave Elektroprivrede BiH. Prvo je Vlada FBiH zatražila od Elektroprivrede BiH da sa svog računa, s obzirom na to da je račun rudnika blokiran, isplati plaće rudarima u Zenici. Uprava EP BiH je to odbila, ističući da bi to bilo nezakonito. Onda je na scenu stupio Sindikat Rudara sa Sinanom Husićem na čelu i službeno je od Vlade FBiH zatražio smjenu uprave EP BiH. Vlada Nermina Nikšića je u srijedu donijela odluku i dala Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH prethodnu saglasnost za razrješenje Uprave i imenovanje novog generalnog i novih izvršnih direktora. Mirsad Kukić i njegova PDA su dobili dvije pozicije u upravi. Detaljima ćemo se vratiti kasnije. Sada ćemo, ukratko, o proceduri.

Da bi se smijenila uprava bilo kojeg dioničkog društva ili javnog preduzeća, potrebno je da odluko o smjeni donese nadzorni odbor u kojem sjede predstavnici dioničara. Članove nadzornog odbora imenuje skupština dioničara. U slučaju Elektroprivrede BiH, Federacija BiH je vlasnik 90 posto dionica, dok 10-ak posto pripada malim dioničarima. U Nadzornom odboru EP BiH još uvijek sjede:

dr. sci. Izet Žigićpredsjednik Nadzornog odbora (FBiH)
dr.sci. Safet Isićčlan Nadzornog odbora (FBiH)
dr.sci. Milenko Obadčlan Nadzornog odbora (FBiH)
Selvedin Subašićčlan Nadzornog odbora (FBiH)
dr.sci Admir Softićčlan Nadzornog odbora (FBiH)
Muhidin Zameticačlan Nadzornog odbora (FBiH)
Ivan Gržićčlan Nadzornog odbora (mali dioničari)

Većini članova ovog Nadzornog odbora mandat ističe krajem avgusta ove godine. Da bi bili imenovani novi članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH nužno je da bude održana sjednica Skupštine dioničara JP EP BiH. Skupština još uvijek nije formalno zakazana, a prema informacijama Istrage, to bi trebalo biti učinjeno do kraja ove sedmice. Na sjednici koja će biti zakazana, Vlada FBiH će ovlastiti predstavnika svog kapitala (90 posto dionica) koji će glasati za šest novih šest članova Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH. Vlada FBiH je već dala prethodnu saglasnost za imenovanje novih v.d. članova Nadzornog odbora.

Naime, na sjednici održanoj 18. jula Vlada FBiH jedala prethodnu saglasnost za imenovanje Adisa Kepeša, Damira Okanovića, Vedrana Kasera, Milenka Obada, Idhama Kruške i Edina Hamzića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, u ime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure.

Mercedesov (Bosna)lijek je za Elektroprivredu

A sada ćemo se vratiti na kadrovska rješenja. Vlada Nermina Nikšića je, dakle, dala prethodnu saglasnost za imenovanje Adisa Kepeša za v.d. predsjednika Nadzornog odbora Elektroprovrede BiH. Kepeš je prvi rođak istaknutog SDP-ovca Nijaza Skenderagića i proteklih je godina bio direktor Mercedes-Benz Star Line Sarajevo. Vlasnik Star Linea je Nijaz Skenderagić.

alt

Kako je prodavač automobila dospio u Elektroprivredu BiH?

Odgovor na ovo pitanje treba potražiti u Bosnalijeku. Naime, Nijaz Skenderagić je vlasnik 2,4 posto dionica Bosnalijeka i on je ključna osoba u toj kompaniji, jer njegove dionice su presudne u borbi dvije grupe dioničara (Nedim Uzunović – prva, AS Grupa – druga) koje se bore za prevlast.

alt

Iza Nedima Uzunovića, već smo objavljivali, stoji federalni premijer Nermin Nikšić. Nijaz Skenderagić se u borbi dvije grupacije u Bosnalijeku pridružio Uzunoviću. Bosnalijek je, potom, pokrenuo proces nabavki od Star Linea gdje je direktor Adis Kepeš.

Adis Kepeš (Foto: Arhiva)

I Vlada je FBiH, sa Nerminom Nikšićem na čelu, odlučila za predsjednika Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH postaviti Skenderagićevog rođaka – Adisa Kepeša.

Sini munjo iznad Banovića, poselami Mirsada Kukića

Upravu Elektroprivrede BiH čini sedam članova – generalni direktor i šest izvršnih direktora. Prema raspodjeli Trojke, četiri pozicije (pozicija generalnog i tri izvršna direktora) pripale su SDP-u, dvije pozicije bi trebale pripasti NiP-u i jedna Našoj stranci. Međutim, SDP BiH i NiP su odlučili dvije pozicije dati Mirsadu Kukiću, odnosno stranci PDA iz Banovića koja u Predstavničkom domu FBiH ima samo jednu zastupnicu – Elzinu Pirić.

Vlada FBiH je, tako, u srijedu dala prethodnu saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti Uprave – Sanel Buljubašić (generalni direktor), Fahrudin Tanović (direktor za proizvodnju), Amra Ohranović (direktor za pravne poslove i ljudske resurse), Harun Gadžo (direktor za kapitalne investicije), Edisej Sjerotanović (direktor za distribuciju), Nevad Ikanović (direktor za snabdijevanje i trgovinu), te Sanela Jurišić (izvršni direktor za ekonomske poslove).

Mirsad Kukić je, tako, dobio poziciju direktora za snabdijevanje i trgovinu (Nevad Ikanović) preko koje se vrši kompletna prodaja električne energije na međunarodnom tržištu. Ranije su mediji izvještavali o poslovnim vezama Mirsada Kukića i srpskog biznismena na tržištu električnom energijom – Vuka Hamovića.

Izvršna direktorica za ekonomske poslove Sanela Jurišić je predsjednica Asocijacije žena PDA Tuzla. No, to i nije toliko sporno. Sanela Juršić je sestrična Omera Delalića, vlasnika tuzlanske kompanije Deling koja, također, posluje u okviru elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH.

Izvršna direktorica za pravne poslove i ljudske resurse je Amra Ohranović. U pitanju je supruga Muhameda Ohranovića, pripadnika FUP-a i koordinatora pratnje federalnog premijera Nermina Nikšića.

Edisej Sjerotanović, izvršni direktor za distribuciju je bivši kadar SBB-a koji je prešao u NiP. Sjerotanović je bio ključni svjedok u okviru akcije “Bosna” nakon koje su procesuirani bivši visoki funkcioneri SDA – Mirsad Kukić, Amir Zukić i Asim Sarajlić.

Vlada FBiH je dala saglasnost da za generalnog direktora Elektroprivrede BiH bude imenovan Sanel Buljubašić, uposlenik “Vodovoda i kanalizacije” u Srebreniku. Buljubašić je mašinski inženjer. Kratko je obavljao dužnost načelnika Općine Srebrenik, ali je, ne želeći se nositi sa pritiscima, podnio ostavku.

(Istraga.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...