NJEMAČKI MEDIJI PIŠU: Rusija huška Srbe na rat, Vučić vidi Putina kao uzor 

“Brisel je za samo dvije decenije Srbiji prebacio oko tri milijarde eura državne pomoći, uglavnom iz njemačke kase”, ističe Kessler. 

  • Mini market

  • 03. Avg. 2023  

  • 2

Moskva širi svoju propagandu uz blagonaklonost vlade Srbije, države koja želi da pristupi EU i dobija ogromnu finansijsku pomoć za to, a nedostatak odgovora Zapada mogao bi dovesti do novog sukoba, piše njemački list Rheinische Post. 

Autor teksta Martin Kessler za Rheinische Post navodi da je sada Rusija u vojnom smislu u defanzivi u Ukrajini. Međutim, navodi da Kremlj “ima na raspolaganju drugo oružje kako bi povećao svoj utjecaj širom svijeta”. 

“Na diplomatskoj pozornici, ruski predsjednik Vladimir Putin se uveliko dodvara zemljama koje se nisu jasno izjasnile po pitanju rata u Ukrajini. I iznad svega, moskovska medijska mašina radi punom parom u smislu propagande”, piše on. 

Primjer za ovo je, kako navodi on, upravo Srbija. On podsjeća da je ova država u međuvremenu postala kandidat za pristupanje EU. Intenzivirali su se i trgovinski tokovi sa Zapadom, a oko 60 posto vanjskotrgovinskih aktivnosti Srbije odvija se sa zemljama EU. Dvije trećine svih stranih investicija dolazi iz Zapadne Evrope. 

“Brisel je za samo dvije decenije Srbiji prebacio oko tri milijarde eura državne pomoći, uglavnom iz njemačke kase”, ističe Kessler. 

“Ali koliko god Zapadu bilo stalo do Srbije, njen predsednik Aleksandar Vučić vodi netransparentnu politiku klackanja između tradicionalnog saveznika Rusije s jedne strane i EU i SAD s druge strane. Ideološki se osjeća povezanim sa Putinom. On dijeli njegove ambicije velike moći i sanja o velikom srpskom carstvu”, piše on. 

“Vučić vidi Putina kao uzor”, izjavio je za ovaj list Thomas Brey, koji više od 40 godina izvještava iz regiona za novinsku agenciju Njemačke (Deutsche Presse-Agentur) i koji je nedavno objavio studiju o uticaju ruskih medija u Srbiji. 

Kessler navodi da je medijski pejzaž Srbije koji u potpunosti kontroliše Vučić “potpuno je u kandžama ruske propagande”, te da to podstiču agencije kao što su Sputnjik Srbija i RT Balkan (bivši Russia Today). Prije svega se ovo odnosi na stanje državne televizije koju čine četiri privatne TV stanice i državni emiter RTS, koji “gotovo bez izuzetka širi rusku perspektivu, na primjer o sukobu u Ukrajini, ali i u ekonomskim i geopolitičkim sporovima između Moskve i Zapada”

Dvije trećine stanovništva Srbije redovno se informiše iz ovih izvora. 

U tekstu se spominje i stanje među glavnim dnevnim novinama i internet portalima u Srbiji koji, uz nekoliko izuzetaka, “pripadaju bliskim političkim prijateljima predsjednika Srbije” i “ocjenjuju globalna politička dešavanja iz perspektive Kremlja”

“Izvještavanje je agresivno antizapadno i gotovo isključivo zauzima stavove Rusije i Kine“, kaže Brey. 

Kakav narativ se nameće? 

Navodi se da mediji pod kontrolom države i koje je “infiltrirala” Rusija posebno ističu ulogu “slavenske žrtve”. 

Narativ koji se nameće je da Zapad želi da Rusiju i njene slavenske saveznike zadrži malima ili čak da ih uništi, te da su ratovi Moskve oko Ukrajine i ratovi Srbije oko područja na kojima žive Srbi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu “akti samoodbrane i samopotvrđivanja”. Također se nameće narativ da Zapadni svijet “tone u blato dekadencije, u kojem dominira nekvalitetna pop kultura, neprirodni feminizam i globalistička civilizacija”, dok se Rusija zauzela za odbranu slavenskih, kršćanskih i tradicionalnih vrijednosti, te da će Zapad izgubiti ovaj “sukob civilizacija”. 

“Vodeći mediji u Srbiji masovno prate ove priče. Postoje izvještaji da je Annalena Baerbock bivša prostitutka, da u Njemačkoj prijeti glad ili da su dolar i američki finansijski sistem na rubu kolapsa. Koliko god indoktrinacija u Srbiji bila preuveličana i klišeizirana, ona i dalje zaokuplja stanovništvo”, piše Kessler. 

Zatim citira podatke nezavisnog američkog instituta za ispitivanje javnog mnjenja gdje je utvrđeno da dvije trećine Srba na Zapad gleda kao na ratnog huškača u sukobu u Ukrajini.

Polovina vidi Moskvu kao svog preferiranog političkog partnera, a samo 30 posto želi jače veze sa državama EU. Najpopularniji strani političar je Putin, a slijedi ga kineski predsjednik Xi Jinping. 

“Srbija je mala zemlja, teško da može ozbiljno da izazove Zapad. Ali u interesu Moskve, to može poremetiti politiku EU na Balkanu i posijati sukobe”, piše Kessler. 

“Zapad se konačno mora probuditi i učiniti nešto da se suprotstavi ruskoj propagandi u Srbiji. Samo biznis i diplomatija neće pomoći”, zaključio je Brey. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...