NAPETO NA ISTOKU EUROPE: Poljska rasporedila jurišne helikoptere na granici s Bjelorusijom, spremna je upotrijebiti oružje…

Poljskoj će uskoro biti isporučeni i helikopteri Apache.

  • Evropa

  • 04. Avg. 2023  04. Avg. 2023

  • 0

Poljska je rasporedila helikoptere na granici s Bjelorusijom i izjavila da je spremna upotrijebiti oružje.

Poljska je odlučila povećati svoju vojnu prisutnost na granici s Bjelorusijom nakon provokacije Minska s povredom zračnog prostora republike 1. augusta.

Konkretno, vlasti su premjestile jurišne helikoptere u Podlasko vojvodstvo, koji će biti bazirani na dva mjesta u punoj spremnosti za trenutni odgovor.

Prema riječima Mareka Sokolowskog, zamjenika zapovjednika Glavnog zapovjedništva Poljskih oružanih snaga, helikopterima će upravljati vojno osoblje koje je sudjelovalo u misijama u Iraku i Afganistanu.

"Vrlo su iskusni. Ako se dogodi nešto uznemirujuće, neće oklijevati upotrijebiti oružje", upozorio je general.

Šef Ministarstva nacionalne odbrane Mariusz Blaszczak rekao je da će Poljska dodatno poslati radarske stanice Bystra na granicu s Bjelorusijom, "što će značajno ojačati protuzračne i proturaketne operacije".

Podsjetio je i da će helikopteri AW 149 uskoro biti prebačeni u sastav 25. Zrakoplovne konjičke brigade. Poljskoj će uskoro biti isporučeni i helikopteri Apache.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...