JASMIN DUVNJAK PODNOSI DVIJE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV DODIKA JER JE OPSOVAO GENOCID: "Izvrgava žrtve ruglu"

Duvnjak je najavio da će prijave podnijeti jer je Dodik na sastanku Trojke i HDZ-a te SNSD-a u Konjicu opsovao genocid krajem juna ove godine.

  • Politika

  • 05. Avg. 2023  

  • 0

Jasmin Duvnjak (SDA), bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao građanin Bosne i Hercegovine najavio je podnošenje dvije krivične prijave protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Duvnjak je najavio da će prijave podnijeti jer je Dodik na sastanku Trojke i HDZ-a te SNSD-a u Konjicu opsovao genocid krajem juna ove godine. Napomenuo je da prijave ne podnosi kao funkcioner jer više nije ni u jednoj skupštini ili parlamentu, nego kao građanin.

"Na sastanku koalicije SNSD-HDZ-Trojka, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je po izjavama prisutnih i sopstvenom priznanju opsovao genocid. S obzirom na to da dosad, prema dostupnim informacijama, niko zvanično nije prijavio Milorada Dodika kao počinioca krivičnog djela po članu 145.a Krivičnog zakona BiH i/ili članu 163. Krivičnog zakona FBiH za negiranje genocida uputit ću u narednim danima kao građanin Bosne i Hercegovine dvije krivične prijave protiv Milorada (Bogoljuba) Dodika, rođenog 12.3.1959.godine u Banja Luci.

Jedna krivična prijava za Tužilaštvo BiH (po odredbama KZ BiH - Inckova dopuna iz 2021.godine) i jedna krivična prijava za nadležno kantonalno tužilaštvo (po odredbama KZ FBiH čiji sam bio lično predlagač 2014.godine)", naveo je Duvnjak.

Potom je dao obrazloženje:

"U dužem vremenskom periodu navedeno lice negira genocid, izvrgava žrtve ruglu, vrijeđa njihove porodice, nipodaštava sudskim putem utvrđene i dokazane činjenice. Dno ispod kojeg nije mogao ići dalje bilo je psovanje genocida u Konjicu 30. juna ove godine. Beskrupulozna verbalna agresija je toliko poremećena i opasna - jer osim anticivilizacijskog i patološkog negiranja genocida - posredno i neposredno izaziva i podstiče nasilje, netrpeljivost, mržnju i razdor, te utiče na ukupno pomirenje i normalan život svih naroda i građana u državi Bosni i Hercegovini.

Krajnje je vrijeme da legalnim sredstvima pravosudne institucije zaustave rušilački i huškački pohod na mir i na državu.

Mogući svjedoci:

Gospodin Zukan Helez;
Gospodin Kemal Ademović;
Gospodin Dragan Čović;
Gospodin Predrag Kojović i drugi", objasnio je Duvnjak.

Kao dokaze je priložio tekstove na portalima objavjene nakon gostovanja Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, koji je na Face TV javno kazao da je Dodik opsovao genocid, što je predsjednik RS i priznao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...